WhatsApp İletişim

budistlerin hayatlarina yon veren 5 ogretisi
BUDİSTLERİN HAYATLARINA YÖN VEREN 5 ÖĞRETİSİ

Budizmin farklı özelliklerini hep duymuşsunuzdur. Budizm deyince genellikle sakin, huzurlu ve çekik gözlü insanlar canlanır gözümüzde. Çünkü Budizm Asya kültürüyle tanınıyor. Budizm dininin inananlarına da Budist deniyor. Budistleri genellikle Asya kültürünü konu alan filmlerde görüyoruz. Zaten Asya dövüş filmlerinde Budist tapınaklarına yer vermezlerse şaşırıyorsunuz.

M.Ö. 563-483 yılları arasında oluşturulan bu dini hafife almamak gerekir. Dünya üzerinde 500 milyonu aşkın insan Budizm’e inanıyor. Kurucusu Buddha olarak biliniyor. Buddha’nın devasa altın heykelleri Asya ülkelerinin birçok yerinde mevcut. Her dinde olduğu gibi Budizm’de de günlük hayata yansıtılan bazı rutinler var. Din temelde ‘uyanış ve farkındalığa’ dayandığı için Budistlerin hayatında da bu dokunuşlar oldukça fazla. Bakalım onların hayata bakış açıları nasılmış?

1-YAŞAMA UYAN!

Yaşadığın hayatı anlamakta ve ne için hayatta olduğunu bilmekte zorlanabilirsin. Bu yüzden bazen boşluklar içine düşebilirsin. Bu boşlukları en aza indirmek için Budizm öğretisinde yer alan ilk şey yaşama uyanmak olarak adlandırılır. Bu öğreti, kişisel farkındalığını arttırarak yaşamının her yönünü her şekliyle değiştirebildiğinden bahseder. Kendini keşfettiğin bu süreçte ne kadar farkındalık yaratırsan o kadar iç huzurunu ve neşeni yakalarsın.

2-KENDİNİ DEĞİŞTİR, DÜNYA DEĞİŞSİN!

Yaşamın boyunca yaptığın her şey; en küçük davranışından en büyüğüne kadar çevren tarafından fark edilir. Arkadaşının yaptığı davranışı fark edersin, sevgilinin söylediği en küçük detaya takılırsın, iş arkadaşının bakışlarını gözlemlersin ve sosyal alanda daha bir çok şey… Tüm bu davranışlar, sözler ve bakışlar çevrendeki insanlar arasında da olur ve herkes birbirini bilinçli olarak taklit edip durur. Çünkü belli kalıplar benimsenmiştir. Bu kalıpların dışına çıkmalı, farklı insanlarla tanışmalı, insanları farklı davranışlarınla etkilemeli, dünyayı ve kendini keşfetmelisin… Paraya ve güce ihtiyacın yok çünkü dünya kitaplardan da keşfedilebilir!

3-MERHAMET ET!

Aslında Budizm’de şefkat en temel öğretidir. Başkalarının davranışlarına kızmak ve onların hayat tercihlerinden dolayı onları yargılamak en kolayıdır. Fakat bunun yerine onlara şefkatle yaklaşıp davranışlarını anlamak hayatın ötesinde bir bakış açısını insana öğretir. Bu tur bir tutum içinizde huzur yaratır ve geçmiş yaralarınızın iyileşmesine yardımcı olur. Merhamet ve şefkat sizinle olsun…

4-NE EKERSEN ONU BİÇERSİN!

Bu öğretide ‘Ekmek’ ten kastedilen şey diğer insanların hayatlarını nasıl etkilediğindir. İnsanlara vereceğin en güzel hediye sevgi, şefkat ve değerdir. Bu hediyeler hiçbir şeye mal olmayan hediyelerdir. Hatta bu hediyelerin karşısında çoğu zaman ödüllendirilirsin. Bu yüzden hayat vermek ile almak arasında bir dengedir.

5-MUTLULUĞUN ÖNÜNDEKİ 3 ENGELİ KALDIR

    Bunlar:

  • Hırs
  • Nefret
  • Şüphe

Budizm öğretisine göre mutluluğun önündeki en büyük 3 engel bunlardır. Aynı zamanda bunlar insanların acı çekmesine neden olan faktörlerdir. Eğer bunlardan kurtulmayı başarabilirsen mutluluğun seninle olacağı ve dünya ile olan etkileşiminin artacağı belirtilir. İçindeki barışın kaynağı bu üç maddenin senden gitmesine izin vermen ile mümkün..


Lütfen Bekleyin