WhatsApp İletişim

derealizasyon ve depersonalizasyon bozuklugu nedir


DEREALİZASYON VE DEPERSONALİZASYON BOZUKLUĞU NEDİR?


Bazen kendimizi etrafımızdaki her şeyden uzaklaşmış hissedebiliriz. Kendimizi olup bitenlerden ve hayatın akışından kopuk bir durumda bulabiliriz. Fakat benim size bahsedeceğim şey hepimizin zaman zaman yaşayabildiği dalgınlık halinden öte bir durum. Hatta bir çeşit algı bozukluğu. Derealizasyon bozukluğu genellikle ağır anksiyete halinde görülür ve hayatındaki şeylere karşı uzak hissetme durumu ile başlar. Hatta bazı durumlarda kişi, içinde bulunduğu dünyanın gerçekliği konusunda da şüphe duymaya başlar. Uzaklaşma hissinin yoğun olduğunu gördüğümüz bu durum, mutlaka bir uzman desteğiyle birlikte ele alınmalıdır.

Tanım olarak baktığımızda derealizasyon bozukluğu, kişinin kendi beden veya ruhundan dışarıya çıkmış gibi hissederek kendisini dışarıdan izliyormuşçasına bir duyguya kapılmasıdır. Peki eğer bu durumu yaşıyorsan kendini nasıl hissedersin? Biraz da buna bakalım.

1)Genellikle kendini tepkisiz hissedersin ve etrafında yaşanan durumlar karşısında tepkisiz bir duruşa sahip olursun.

2)Seninle alakalı olsa bile konulara karşı tepki göstermeyebilirsin.

3)Var olan gerçeklikten ve normal yaşamından uzaklaşıp, farklı bir boyutta yaşıyor gibi hissedebilirsin.

4)Kendine yabancılaşma hissine kapılabilirsin.

Bahsettiğim uzaklaşma, zaman algısında çarpıklık gibi durumların ortaya çıkma sebebi ise genellikle stres bozukluğu, anksiyete bozukluğu ve panik atak gibi ağır sorunlar karşısında oluşan kendini koruma güdüsüdür. Yani bu gibi zor durumlarda vücut kendini koruma altına alma amacıyla savunma mekanizmasını devreye sokarak çevren ile bağlantını koparır. Yaşadığın derealizasyon sayesinde kötü durumlar karşısında bir kaçış mekanizması geliştirmiş olursun ve kendini içinde olduğun ortamdan uzaklaştırırsın. Fakat bu durum olduğun yeri ve çevrende olup bitenleri algılama, anlamlandırma ve tepki gösterme gibi yetilerini ortadan kaldırır. Olduğun yeri ve durumu ürkütücü bulabilir, kendini tanıdık olmayan şeylerin arasında kalmış gibi hissedebilirsin. Bu nedenle oluşan savunma mekanizması sana zarar verici bir durumdur.

Bazen derealizasyon yaşayan kişilerde depersonalizasyon dediğimiz durum da ortaya çıkabilir. Depersonalizasyon ise yaşadığınız uzaklaşma hissiyle beraber kendinizi dışarıdan izliyormuş hissine kapılmanızdır. Bedeninizden kopmuş ve davranışlarınızın üzerindeki kontrolünüzü kaybetmiş hissedersiniz. Vücutta uyuşukluk ve karıncalanma gibi durumlar da görülebilir. Bunun yanı sıra anksiyete semptomları da ortaya çıkabilir ve yaşadığın durumun şiddeti artış gösterebilir. Bu nedenle kendini yaşam kaliten düşer ve çevrenle kurduğun ilişkiler de zayıflar. Hayatının her alanına etki eden bu durumu ortadan kaldırmak için destek almayı unutma.



Lütfen Bekleyin