WhatsApp İletişim

obezite ve ruh sagligi iliskisi


OBEZİTE VE RUH SAĞLIĞI İLİŞKİSİ

Günümüzde yaygın bir sağlık sorunu olarak görülen obezite, biyolojik gelişimlerle beraber psikolojik alt yapısı da olan bir durumdur. Örneğin belli durumlarda daha fazla yemek yeme eğilimindeysen, yani stresli veya üzgün hissettiğin anlarda hemen aklına gelen şey yemekse bunun kökeninde yatan çocukluk çağı travmaların olabilir. Bu durumu şöyle açıklayabilirim; çocuğun erken yaş dönemlerinde anne ve babayla girmiş olduğu çatışmalar, anlaşmazlıklar ve maruz kaldığı olumsuz yaşam olayları onun gelişiminde negatif etkiler bırakabilir. Bu dönemde çocuğa etki eden yaşam koşulları sonraki yaşlarına da bir şekilde yansıyabilir. Bu yansıma şekillerinden biri yemekle olan ilişkinin bozulmasıdır. Kişi tıkanırcasına yemek yeme veya yemekten tamamen kaçma ve yetersiz beslenme gibi davranışlar sergileyebilir. Bu durum hem fizyolojik hem de psikolojik sağlığını kötü etkiler. Ayrıca sosyalleşme aşamasında da sorunlar yaşamasına, sorumluluklarını yerine getirmekte zorlanmasına, öz şefkat ve özgüven konusunda bazı sıkıntılar çekmesine de sebep olabilir. İçerisinde bulunduğu bu durum onda duygu durum bozuklukları, depresyon ve anksiyete bozukluğu gibi problemlerin oluşmasına da yol açmış olur.

Bahsettiğim yeme bozukluklarının kaynağını oluşturan bir diğer konu da maruz kalınan görseller ve oluşturulan algıdır. Genellikle medya yolu ile bizlere ulaşan ideal beden simgesine ulaşmak adına kilo almak veya vermek için çok çaba göstermek gerektiğini düşünebiliriz. Fakat idealleştirilen beden dönemden döneme değişebilir ve her insanın fiziksel yapısı da kendine has özellikler taşır. Bu nedenle ideal vücudun sağlıklı hissettiğin zamanki vücudun olduğunu kendine hatırlatmanda fayda var.

Yani yaşadığın zor dönemlerde, yoğun stres ve baskı altında hissettiğinde veya depresif duygulara sahip olduğunda daha fazla yemek yemen veya yemek yemeyi bırakmanın sebebi bahsettiğim gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkmış olabilir. Fakat bunu anlamak ve bağlı olabileceği diğer sebepleri de anlayabilmek için psikolog yardımı ile ilerlemek gerekir.

NOT: Bu yazıda bahsettiğim durumlar obezite teşhisi almış insanları kapsıyor. Bu nedenle kilo fazlanın olduğunu düşünerek buradaki maddeleri kendinde araman sağlıklı bir yönlendirme olmayacaktır. Fizyolojik sağlığını tehdit eden bir kilo probleminin olduğunu düşünüyorsan atman gereken ilk adım doktor kontrolüne gitmek ve koyulan teşhis ile birlikte sağlık durumunun farkına varmaktır. Yukarıda bahsettiğim psikolojik temellerin de, içerisinde bulunduğun durumda önemli bir etken olduğunu unutmayarak bu konuda da yardım alman sağlıklı bir yaşam sürmende yardımcı olacaktır.



Lütfen Bekleyin