WhatsApp İletişim

zihnimizi gelistirmek icin 5 adim

ZİHNİMİZİ GELİŞTİRMEK İÇİN 5 ADIM!

Kendimizi günlük yaşamın yorgunluğuyla mücadele ederken bulduğumuzda zihnimiz de bundan olumsuz etkileniyor. Çünkü zihin dinginlikten hoşlanan, boş bir alanı çok sever. Hatta bu boş alan bize huzuru hissettirir. Bu yüzden yapmamız gereken biraz da olsa zihnimizi boşaltmak.


Bu 5 adım senin zihnini boşaltmana yardımcı olabilir fakat ciddi şekilde zor zamanlardan geçiyorsan seni etkilemeyebilir. Bu zor zamanlarında destek alman en doğrusu olacaktır. Öncelikle eline bir kâğıt kalem al. Uygulama yapmak için ihtiyacın olacak. Hadi gel adımlarımıza bakalım:



1- ŞU ANDA HİSSETTİĞİN 3 DUYGUYU BİR DEFTERE YAZ VE HEMEN YANINA HİSSETMEK İSTEDİĞİN 3 DUYGUYU YAZ.

Duyguları ifade etmek daima bir rahatlık getirir. Fakat bu tek başına yeterli değildir. Bu aşamada önemli olan duygularını anlayabilmen. Kötü duygular da hissetsen sorun değil. Herkes bazı zamanlarda olumsuz duygular hissedebilir. Kendini yargılama. Bunlara takılmadan şuanda hissettiğin ve hissetmek istediğin 3 duyguyu da yaz.


2- AKLINDAKİ BÜTÜN DÜŞÜNCELERİNİ (HEPSİNİ) 10-15 DAKİKA HARCAYARAK BİR KAĞIDA YAZ.

Zihinin içine bir gözlemci olarak bakmak için zaman ayırman gerekiyor. Şu anda sahip olduğun tüm düşünceleri gözlemle. Bunları kağıda ya da bilgisayarına yazabilirsin. Şu anda zihninde olan her şey hakkında yazmış gibi hissedene kadar yaz. Bunu yapmak için en az 10-15 dakika harca.
Düşüncelerini yazarak, onları zihninden çıkarabilir ve önüne koyabilirsin, bu senin düşüncelerini gözlemlememeni kolaylaştıracaktır. Bu basit basit, ama gerçekten güçlü bir yöntemdir. Kendi düşüncelerinin gözlemcisi olduğunda, kendini düşüncelerinden ayırabilirsin. Daha sonra duygularının nereden geldiğini de bu sayede görebilirsin.


3- ŞİMDİ DE OLMASINI İSTEDİĞİN DÜŞÜNCE VE İNANÇLARIN LİSTESİNİ OLUŞTUR.

Senin için doğru olduğuna inandığı şeyler neler? Bunların listesini oluşturmanı isteyeceğim. Bu inançlar ve doğrular kariyerinle, ilişkilerinle ya da çevrenle ilgili her şey olabilir. Fakat bunları yazarken lütfen kendine çok açık ol ve kendini sakın yargılama. Örneğin:
- Ben altı kişilik bir işletme sahibi olacağım.
- Mümkün olan en iyi eş olacağım.
- Bir maraton koşacağım.
- Yüksek lisans yapacağım
- Çocuklarım için inanılmaz iyi bir anne ya da baba olacağım gibi birçok şey olabilir.
Şimdi de yaptığın listedeki inançlarına birer merdiven düşünceleri oluşturalım. Seni inançlarına daha çok yaklaştıracaktır. Biz bunlara merdiven düşünceleri diyoruz. Örneğin listene yazdığın düşünce: ‘ben bir işletme sahibi olacağım’ olsun. Bu düşünceye ek olan merdiven düşünce şu olabilir: ‘bir işletmeye sahip birçok insan var, ben neden sahip olmayayım’. Gibi temel düşünceni destekleyen düşüncelerini tek tek belirt.
İlk adımda hissetmek istediğin duygularını yazmıştın. Bu duyguları hissetmene yardımcı olacak olan düşünceleri de tıpkı burada yaptığımız uygulamadaki gibi o duygulara ulaşmanı sağlayacak merdiven düşüncelerini de yaz.
Sen inanana kadar her gün merdiven düşüncelerini oku ve onları uygula!


4- KENDİNE HER GÜN NE DÜŞÜNDÜĞÜ SOR!

Düşüncelerini değiştirmek ve kontrol etmek için önce ne düşündüğünü bilmen gerekir. Bu yüzden düşüncelerini her gün takip etmen çok önemlidir.
Kendine her gün ne düşündüğünü sor ve bunları not et. Belki telefonundaki notlar kısmında bile bunu yapabilirsin. Bunu ne kadar çok yaparsan o kadar düşüncelerin üzerinde hakimiyet kurabilirsin.


5- ULAŞMAK İSTEDİĞİN HEDEFE ULAŞMAK İÇİN KENDİNE YAPICI SORULAR SOR

Yapıcı sorular hedeflerimize ulaşmak için çok önemli bir yerdedir. Kendinize bu soruları sorduğunuzda aslında beyninizi çalıştırmaya başlıyorsunuz ve beyniniz de size bazı cevaplar veriyor. Bu yapıcı sorulara örnek olarak:
- İşte daha üretken olmak istiyorsan kendine şunu sor: ‘Bu işte daha nasıl üretken olabilirim?’ Bu soru üzerine tarafsız bir şekilde düşün.
Fakat burada dikkat etmen gereken şey yapıcı soruları kendine olumsuz bir şekilde sormamak. Yani gerçekten soruların cevaplarını aramak kritik bir öneme sahip.



İLAVE BİR İPUCU: Güne başlarken sahip olduğun şeyler için minnettar olduğunu hisset ve teşekkür et. Aynı zamanda günlük amacını belirle. Aksi halde kendini bir anda insanların beklentilerini uygularken bulabilirsin…


SON DÜŞÜNCELER: Zihnin senin en kıymetli şeyin ve onu geliştirmek senin elinde. Çok kolay değil ama çok da zor değil. İnanırsan başarırsın. Önemli olan harekete geçmen….






Lütfen Bekleyin