Aile İçi Çatışma
Genel bir bakış açısıyla baktığımızda aile içi çatışmalar tıkanmış ve çözülmeyen bir şekilde görünmektedir. Aile içi çatışmanın içinden çıkılmaz bir halmiş gibi görünmesinin temel nedeni çatışmayı çözme yöntemlerimizdir. Çatışma dünyanın var olmasından beri bulunan tüm canlılar arasında olan bir durumdur.Bu gayet normal ve organiktir. Çünkü tüm canlıların kendine has farklılıkları mevcuttur.
Bu farklılıklar farklı beklentiler ve istekler oluşturmaktadır. Dolayısıyla aile içerisinde eşler arasında, çocuklar arasında ya da eş ve çocuklar arasında çatışma olması çok normaldir. Burada odaklanılması gereken durum çatışmayı çözme yöntemlerimizdir.
Yapılan araştırmalarda dışarıdan mutlu görünen ailelerin çoğunluğunun kendi içlerinde ciddi sorunlar yaşadıklarını göstermektedir. Aileler dışarıya mutlu görünmek için çaba sarf etmektedirler. Ailelerin bunu yapmalarının farklı nedenleri olabilmektedir fakat en önemli neden saygınlıklarının kaybedilmemeye çalışılmasıdır. Bu yüzden toplumsal bir algının etkisiyle çiftler sorunları rafa kaldırsalar da sorunları çözmemektedir. Bu gelecekte yaşanabilecek olan çatışmaların şiddetini arttırmaktadır.
Aile içi çatışmaların muhtemel nedenleri
Aile içi çatışmanın birbirinden farklı sebepleri olabilmektedir. Fakat genel olarak aile içi çatışmayı oluşturan nedenler bunlar olabilir
- Eşlerin ailelerinin evliliğe çok fazla müdahalesi ve baskısı( bu durum eşlerin ailelerini ezdirmemek gibi bir duruma dönüştüreceği için çatışma oluşturabilir)
- Eşlerin birbirleri ve çocukları üzerine aşırı mükemmeliyetçi tavırları(eşlerin birbirinden olan beklentilerinin çok yüksek olmasına sebep olur ve sürekli eşlerin birbirini eleştirmesine neden olur, çocuklar üzerinde de ciddi bir kaygı oluşturabilir ve çocuğun ilerde kaygı bozukluğu yaşamasına neden olabilir)
- İş yaşamındaki sorunların eve taşınması ve sorunun yol açtığı duygusal yıkımın aile yanlış boşaltılması
- Din, mezhep, kültür, siyasi görüş farklılıkları
- Ekonomik sorunlar(eşlerden birinin kontrolsüz harcaması, aileyi düşünmeden hareket etmesi)
- Cinsel sorunlar( eşlerin birbirine isteklerini tam anlamıyla söyleyememesi, cinsellikle ilgili yanlış algılar, bazı cinsel sağlık problemleri)
- Çocuğun ya da çocukların yaşadığı sorunları çözmede eşler tarafından yetersiz müdahale
- Eşlerden birinin bağımlılık sorunları, psikolojik problemleri
- Eşlerin iletişim sorunları vb.
Çatışma Çözme Yöntemleri
Çatışmanın yapıcı yönünü kullanabilmek için çatışmayı çözme yöntemlerimiz oldukça önemlidir. Birçok çatışma çözme yöntemi bulunmasına rağmen genellikle bireyler kazan-kaybet yöntemini kullanmaktadırlar. Kazan-kaybet yöntemi bir tarafın ısrarla haklı çıkmaya çalıştığı, diğer tarafın yenilgiye uğratılmaya çalışıldığı bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yöntemde bireyler olumsuz duygularla ve yıkıcı düşüncelerle zihinlerini meşgul ederler. Aslında bu yöntemi uygulamak yerine her iki tarafın birbirine üstünlük kurmadan, birbirlerini anlamaya çalıştığı bir yöntem kullanmak daha sağlıklı bir psikolojik süreci oluşturmaktadır.
Eşler arasındaki çatışmayı çözmek için bu yöntemleri kullanabilirsiniz:
- Birbirinizi anladığınızdan emin olun
- Birbirinizi yargılamayın, yanlış bulduğunuz şeyleri karşı tarafı anladığınız belirtilerek ve rahatsız olduğunuz durumun kendi duygularınızı nasıl etkilediğini ifade ederek bir açıklama yapın
- Karşı tarafa saygınızı koruyun ve karşı tarafın düşüncelerini önemseyin
- Bir sorunla karşılaştığınızda bu sorunun karşı taraf için ne hissettirdiğini sorun
- Birbirinize söylemekte çekindiğiniz şeyleri birbirinize rahatlıkla ifade edebilmek için karşı tarafa o rahatlığı verin(sizin kendisini yargılamayacağını bilsin)
- İletişiminizi güçlendirmeye çalışın ve kendinizi yalın bir şekilde ifade edin
- Beklentilerinizi, isteklerinizi ve arzularınızı birlikte analiz edin ve birlikte karar vermeye çalışın
- Cinsellik yaşantılarınızda birbirinizin sınırlarını keşfedin ve karşı tarafın isteklerine değer verin
Eşler ve çocuklar arasında yaşanan sorunları çözmek için bu yöntemleri kullanabilirsiniz:
- Çocuğunuzun tercih yapması için düşünmesine izin verin
- Çocuğunuza gerçekleştiremeyeceğiniz sözler vermeyin
- Çocuğunuza karşı tutarlı olun
- Yaşanan sorunlar karşısında çocuğunuza açıkalamalar yapın, onu da iletişim sürecine katın
- Çocuklarınızla ilgili beklentilerinizde gerçekçi olun. Beklentileriniz çocuğu aşarsa çocuk özgüven problemleri yaşayabilir
- Çocuğunuzun duygularını yaşamasına izin verin(bunu oyunlarınızda da yaşayabilirsiniz)
- Çocuğunuzu başkalarıyla ya da kardeşleriyle kıyaslamayın
- Çocuklarınızın bazı işlerde sorumluluk alması için onlarla sorumluluklarınızı paylaşın