Özgüven Eksikliği
Özgüven, kendimiz ve yeteneklerimiz hakkında pozitif ve gerçekçi bir anlayışa sahip olmaktır. Diğer taraftan, özgüven eksikliği ise; kendinden şüphe duymak, sürekli korku halinde olma, pasiflik, boyun eğme, fikirlerini paylaşamama, aşırı uyum gösterme, yalnızlık, eleştirilere karşı hassas olma, güvensizlik, aşağılık duygusu ve sevilmediğini hissetme gibi kavramlarla tanımlanabilir. Özgüven eksikliği bu belirtiler ile kendisini gösterebilmektedir:
- Eleştirilere karşı hassas olma.
- Sosyal ortamdan kaçınma
- Hayır diyememe, ilişkilerinde sınır koyamama, diğerleri tarafından kullanılma.
- Sürekli kıyaslama
- Diğer insanlar tarafından reddedileceğini önemsenmediğini düşünmek
- Karar almakta zorlanmak.
- Fiziksel görünüşünü beğenmeme, olumlu yanlarını görmezden gelme.
- Sevilmeme, suçluluk ve utanç hissi.
- Fikrini söyleyememe, söylerse onaylanmayacağına veya küçük düşeceğine inanma.
- Düşük beklentilere sahip olma.
- Çok fazla başkalarına ihtiyaç duyma.
- Risk alamama.
Özgüven eksikliğinin temeli aslında çocukluk yıllarına dayanmaktadır. Çocukluktan beri yaşanılan başarısızlıklar, yenilgiler ve aşağılanmalar kişilerin zihinlerinde derin izler bırakır. Bu durum da kişinin özgüven problemi yaşamasına neden olur. Aile tutumu da kişilerin özgüvenleri üzerinde olumsuz etki bırakabilmektedir. Sürekli 'sen yapamazsın, sen bırak, bir işe yaramazsın' tarzında olan cümle kalıpları da bu durumu tetiklemektedir.
Özgüven eksikliğinden kalıcı şekilde kurtulmak için terapi alabilirsiniz. Tek başınıza mücadele ediyorsanız özgüven kazanmanın temel yolunun yapamam dediğiniz şeyleri yapmaya çalışarak gelişeceğini bilin.