Yeme Bozuklukları
Yeme Bozuklukları anoreksiya nevroza, bulimiya nervoza ve son yıllarda tanımlanan tıkınırcasına yeme bozukluğu gibi psikiyatrik hastalıkların içinde yer aldığı bir tanı grubudur. Bu hastalıklar ruhsal kaynaklıdır ve bedensel belirtiler ön planda gibi görünse de ciddi ruhsal sorunlarla birliktedir.
3 farklı biçimde oluşan yeme bozukluklarında anoreksiya nevroza adını verdiğimiz bozukluk yemek yememek, çok az uyumak, buna rağmen çok aktif olmakla kendini göstermektedir. Genelde kadınlarda daha çok görülmektedir. Özellikle kilo verme takıntısı, belirli beden ölçüleri gibi takıntılar bu hastalığın tetikleycisi olabilmektedir.
Bulimiya nervozada ise denetiminin yitirilmiş olduğu duygusunun eşlik ettiği yineleyen büyük miktarlardaki yeme atakları mevcuttur. Tıkınırcasına yemek yeme ataklarını ancak toplumsal bir müdahale, karın ağrısı ya da bulantı ancak sonlandırmaktadır. Sıklıkla buna suçluluk ve kendinden iğrenme duygusu eşlik eder. Kişide ayrıca kilo alımını önlemek amacı ile yineleyici olarak kendisinin yol açtığı kusmalar, laksatif ya da diüretik grubu ilaç kullanımı vardır.Bu atakların dışında hiç yemek yememe yada aşırı derecede egzersiz yapmaya çalışma gibi davranışlarda görülebilir.
Tıkınırcasına yeme bozukluğunda ise bulimiya nervozadan farklı olarak kusma gibi telafi edici davranışlar mevcut değildir. Kişiler kendilerini rahatsız edecek miktarlarda yiyebilirler. Hatta bu durumdan utandıkları için de tek başlarına yeme davranışlarını devam ettirmektedirler.
Yeme Bozukluğuyla İlgili İşaretler:
- Kilo konusuna aşırı ilgi ve kilo almayla ilgili yoğun kaygı
- Kalorisi yüksek / düşük besinlerle, yağ oranlarına ve diyetlere yoğun ilgi
- Açlığı inkar etme
- Aşırı spor yapma
- Sık sık tartılıp, vücut oranlarını ölçme
- Fiziksel görünüşü aşırı düzeyde eleştirme
- Gıda biriktirme/atma /li>
- Sosyal ortamlardan uzaklaşma
- Kilo kaybı ve kiloda sık dalgalanmalar
- Güçsüzlük
- Saç dökülmesi
- Duygudurum dalgalanmaları
- Aşırı yemek tüketme
Tedavisinde ise farklı teknikler kullanılabilmektedir. Hem psikoterapi hem de ilaç tedavisi ile koordineli bir tedavi şekli yürütülmektedir.