Sorun Çözme
Günlük yaşamda çoğumuzun karşılaştığı bir çok problem mevcut. Bu problemler bizden kaynaklı, ailemizden kaynaklı, sosyal çevremizden kaynaklı ya da iş hayatından kaynaklı olabilir. Daha saymadığımız bir çok alanla ilgili sorunlar günlük yaşamımızı meşgul etse de bu sorunlardan bazılarını çözmeye gücümüz yetmektedir.Çünkü insan olarak elimizde süper güçler yok ve istediğimiz her şey anında gerçekleşmiyor.
Hayat sorunlarla dolu olmasına rağmen sadece gücümüzün yettiklerini çözme becerisine sahibiz. Bazen gücümüzün yetmeyeceğini düşünerek soruna hiç bakmayız bile, bazen de kendimizi süper kahraman gibi görüp boyumuzdan büyük sorunları çözmeye çalışırız. Bu durumdan da anlaşılacağı gibi sorun çözmede ilk basamak:
Kendini Tanı:
Kendini Tanı:
Kendimizi tanımak sorun çözmek için olmazsa olmaz bir özellik fakat tek başına yeterli değil. Öncelikle sorun çözmek için kendi güçlerimizin bilincinde olsak da sorunu algılama biçimimiz çok önemli. Bir sorunu kontrolümüz altında gibi algıladığımızda o sorunu çözme eğiliminde oluruz. Fakat bazen sorun faktörleri kontrolümüz dışında olabilir. Bu yüzden kontrolümüzde olan sorunlar genellikle kendimizle ilgili sorunlardır. Yani bir sorunu çözmek için ikinci basamak:
Kontrolümüz dahilindeki sorunlara odaklan:
Bu da tek başına yeterli değil. Sorunları çözme aşamasına geldiğimizde onlara odaklanmak için bir güç gerekir. Sorun karşısında çılgınca mücadele etmek ve pes etmeden defalarca sorunlarla yüzleşmek için içsel bir gücün bizi sürüklemesi ve harekete geçirmesi gerekir. Bu güç:
Motivasyonunu oluştur.
Değerli okurlarım, sorun çözme basamaklarını tek tek açıklarken aklınıza bir çok sorun gelmiş olabilir. Mutlaka yazıyı okurken 'aslında bunlar bende var ama hala neden bu sorunları çözemiyorum' sorusunu da kendinize sormuşsunuzdur. Bu sorunuza yanıt olacak bir kaç kademe daha ekleyeceğim. Bunlardan bir tanesi sorunlar karşısında harekete geçememeniz ya da harekete geçseniz de erken pes etmeniz. Bazı sorunlar sizin kontrolünüzde değilse o sorunu çözmeniz zor. Fakat sizin kontrolünüzde olan bir sorunu çözmek için yapılması gereken:
Erken pes etme.
Bu ön hazırlık evresini geçtiğinizde işin içine sorun çözme teknikleriniz girmekte. Her yiğidin yoğurt yiyişi ayrı olduğu gibi herkesin de sorun çözme şekilleri farklıdır. Fakat sorun çözmeye başlarken kullanabileceğiniz ve herkes için ortak olabilecek bir kilit nokta var:
Sorunları parçalara bölün.
Bu aşamadan sonra kendinizi sizinle baş başa bırakıyorum. Çünkü sorun çözerken o olayı yaşayan kişi sizsiniz. Bu yüzden kendinizi en iyi anlayacak kişi kendiniz olduğunuz gibi size özgü kişilik özellikleriniz, geçmiş yaşantınız, hayat görüşünüz ve düşünceleriniz de kendinize özgü sorun çözme becerinizde baş rolü oynacaktır...
Sağlıcakla Kalın...