Sınav Kaygısı
Kaygı, bir olay karşısında strese girmek olarak tarif edilebilir. Sınav kaygısı ise, sınav ile ilgili doğrudan ilişkili olan bir kaygıdır. Bu kaygı, kişinin sınava yeterli şekilde hazırlanmasına ve başarılı olmasına engel olabilir. Çünkü stres anlarında beyinde adrenalin hormonu salgılanır ve bu hormon da bilgilerin hatırlanmasını zorlaştırmaktadır.
Sınav kaygısının belirtileri; baş ağrısı, barın ağrısı, mide bulantısı-kusma, nefes alıp-vermede zorluk, kalp çarpıntısı, titreme, kabus görme, uykusuzluk, heyecan, kolay ağlama, dilin damağın kuruması, kaslarda gerginlik, sık idrara çıkma, soğuk terli eller olarak sıralanabilir.
Sınav kaygısı bir çok farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Bunlar arasında; zamanı iyi kullanamama, kötü çalışma alışkanlıkları, beklenti düzeyi, mükemmeliyetçi yaklaşım, görev ve sorumlulukları erteleme, başarısız olma ve değerlendirilme korkusu gibi nedenler olabilir.Sınav kaygısıyla mücadelede farklı yöntemler mevcuttur. Fakat önemli olan sınav kaygısıyla mücadelede önemli olan sınav kaygısının tamamen ortadan kaldırılması değildir. Sınav kaygısının az miktarda da olması faydalıdır. Bu yüzden bu kaygıyı tamamen ortadan kaldırmak gibi bir hedefle başlanmamalıdır. Sınav kaygısının tedavisinde BDT, hipnoz, neurofeedback gibi yönetmler kullanılabilir.