Eş Seçimi

Günümüzde gerçekten zor bir konu olan eş seçimi, çoğu bireyin korktuğu bir durum haline gelmiştir. Çünkü bir ömrün birlikte geçeceği kişiyi seçmek için kendimize göre bazı elemeler yaparız. Yaptığımız bu elemeler için kriterler oluştururuz. Örneğin, eğitimli olsun, işi olsun, yakışıklı/güzel olsun, cinsellik anlayışı benimle benzer olsun, aynı dini görüşü paylaşsın, aynı siyasi politikayı benimsesin gibi çok çeşitli kriterler vardır.

Fakat bu eş seçimin mantık tarafıdır. Bir de eş seçiminde duygusal taraf vardır. Bu duygusal taraf ‘aşk’ olarak ifade edilmektedir. Bazı kişiler aşkla karşılaşırken bazıları da karşılaşamamaktadır.

Evlilik için mantıksal taraf ve duygusal tarafın bir arada olduğu durumlar çoğu kişinin evlilik hayalini oluşturmaktadır. Bu yüzden bireyler eş seçimi yaparken hem duygusal olarak ne hissettiğini hem de mantık açıdan uygun olup olmadığına bakmaktadır. Bazen duygusal taraf ağır basabilmekte, bazen de mantıksal boyut ağır basabilmektedir. Burada her iki taraf arasında bir seçim yapmaktansa her iki tarafın dengede olduğu evlilikler daha uzun süreli ve mutlu olmaktadır. Mutlu ve uzun süreli evlilikler için eş seçiminde tek kriter tabi ki bu değildir. Özellikle her iki tarafında karakteristik özellikleri önemlidir.

Kardeşinizle, annenizle, babanızla, akrabalarınızla ne kadar yakın olursanız olun bazen onlarla tartıştığınız zamanlar olabilir. Onların karakteristik özelliklerini beğenmediğiniz ve katlanamadığınız durumlar olabilir. En yakınınızda da olsa da karakteristik özellikleri bazen bireyler için katlanılmaz olmaktadır. Bu yüzden eş seçiminde de, seçeceğiniz kişinin karakteristik özellikleri önem taşımaktadır.

Eş seçimi yaparken nerede ve nasıl tanıştığınız önemli değildir. İster bir markette, ister bir cafede, ister bir tatilde, ister internette tanışmış olun. Bunlar herhangi bir kriter değildir ve herhangi bir çıkarım yapmanızda yordayıcı değildir. Önemli olan, tanıdığınız insan farklı özelliklere de sahip olsa sizinle olan uyumu, ona karşı hisleriniz ve mantığınızdır.

Eş seçimi yaparken bir diğer dikkat edilmesi gereken şey karşı tarafın sizinle olan iletişimidir. İletişim o kadar önemlidir ki, en kritik zamanlarda bile ilişkiyi kurtarabilir. Özellikle karşı tarafın sizi anlayabilmesi, kendisini geliştirmesi, eleştiriye açık olması ve iletişimi güçlü olması mantık tarafının kriterleri olabilir.

Eş seçiminin uzun sürmesi, karşınıza sizin kriterlerinizde bir kişinin çıkmaması, sürekli farklı insanların denenmesi ama bir türlü ilişkilerin uzun sürememesi, evliliğe dair kaygılar bazı psikolojik problemlere yol açabilmektedir. Bu tarz durumlar psikolog yardımı almayı deneyebilir ve eş seçimi sürecini psikoloğunuzla yürütebilirsiniz.

eş seçimi