Öfke Kontrolü
Öfke duygusu, tatsız bir olay yaşadığımızda karşılaştığımız ve genellikle kendisini saldırganlık ile gösteren bir duygu niteliğindedir. Öfke duygusu tıpkı diğer duygular mutluluk, hüzün ve endişe gibi bir duygudur. Öfke ilk insandan bugüne kadar var olan içgüdüsel bir yapıdır.
İlk insanlardan bugüne kadar öfke duygusu yaşamın farklı noktlarında işlevsel bazı özellikler göstermektedir. Örneğin karşınıza savaşmanız gereken bir olay geldiğinde öfkeniz bu durumda sizi harekete geçirebilir. Bazen hayatta kalmak için son mücadelenizi verirken sizi motive eden temel duygu da öfkeniz olabilir.
Öfke aslında bu kadar işlevsel iken neden günümüzde bir soruna dönüşüyor?
Öfke duygusu, diğer duygular gibi belli bir seviyede yaşanıldığı takdirde işlevsel olmaktadır. Bu duygunun şiddetli derecede yaşanması sonucu ciddi zararlar ile karşılaşılmaktadır. Kişiler kendilerine ve çevrelerine zarar verebilmekte, ciddi suçlar işleyebilmekte ya da telafi edilemeyecek davranışlarda bulunubilmektedirler.
Gün içerisinde yaşanılan küçük olayların ardından gösterilen öfke tepkisi de öfke duygusunu sürekli hale getirmektedir. Bu durum kişinin kendisine verdiği zararı arttırmakta ve gittikçe daha fazla şeye kızar hale getirmektedir. Bu yüzden öfke duygusunun sık sık tekrarlanması olumsuz duygu durumun çoğalmasına sebep olmaktadır.
Öfke Kontrolü İçin Neler Yapılabilir?
- Öncelikli olarak öfke duygusuyla mücadele etmek için öfkeyi yenmeyi istemek gerekir. İstemek derken, kişinin bunu gerçek anlamda istemesi ve kendini bu yönde motive etmesi gerekir.
- Kişi kendini motive ederek harekete geçmesi gerekir. Öfkelendiği durumlarda kendini dışarıdan izleyebilmesi onun için oldukça önemli bir durum haline gelmektedir.
- Öfke duygusunun ilk geldiği durumlarda nefes kontrolü yapmak, öfke duygusunu bastırabilmektedir.
- Öfke duygusunu ifade etmek için farklı yöntemler deneyin. ( Spor yapmak, müzik aleti çalmak gibi)
- Öfke durumlarında karşı tarafta hata bulma çabası yerine kendinizi eleştirebilen tutumlar içerisinde olun.
- Öfke durumlarında karşı tarafta hata bulma çabası yerine kendinizi eleştirebilen tutumlar içerisinde olun.
Bu gibi yöntemler öfkenin şiddetini azaltabilir. Fakat tam anlamıyla öfkenizi kontrol etmek için uzun süreli terapi almanız gerekebilir.