Cinsel İşlev Bozuklukları
Cinsel işlev bozuklukları, farklı nedenlerle ortaya çıkabilen, günlük yaşamı ciddi şekilde etkileyen, kişilerin cinsel tatminini tam anlamıyla yaşamasını engelleyen cinsellikte yaşanan işlevsel bozulmalardır. Farklı cinsel işlev bozuklukları olsa da tanı kitabı olan DSM-IV şu şekilde sınıflandırılmıştır:
Cinsel İstek Bozuklukları
- Cinsel istekte azalma (hipoaktif cinsel istek) bozukluğu
- Cinsellikten tiksinme bozukluğu
Cinsel Uyarılma Bozuklukları
- Kadında cinsel uyarılma bozukluğu
- Erkekte sertleşme bozukluğu
Orgazm İle İlgili Bozukluklar
- Kadında orgazm bozukluğu
- Erkekte orgazm bozukluğu
- Erken Boşalma
Cinsel Ağrı Bozuklukları
- Disparoni (Cinsel ilişkide ağrı duyma)
- Vajinismus (Vajinanın aşırı kasılmasına bağlı olarak penisin vajina içerisine girememesi)
Cinsellik Evreleri Nelerdir?
Cinsel işlevler için dört ayrı evrenin olduğu ifade edilebilir. Bu evreler:
- Uyarılma Evresi
- Plato Evresi
- Orgazm Evresi
- Çözülme Evresi
Bu evreler kadınlarda ve erkeklerde farklılık gösterebilmektedir. Erkekler genelde çok hızlı bir şekilde plato(orgazma giden yüksek cinsel istek evresi) evresine girebilirken, kadınlar daha yavaş bir şekilde plato evresine girerler. Çünkü kadınlar için cinsel ilişkiye hazır bulunuşluluk, ön sevişme gibi faktörler önemlidir. Bazı zamanlarda bu faktörler olmasa da kadınlar cinsel birliktelik yaşayabilir ama genellikle evreler kadınlar için bu şekilde işlemektedir.
Cinsel İşlev Bozuklukları Oranları
Kadınlarda cinsel istek azlığı %27-33, uyarılma bozukluğu %10-18, orgazm bozukluğu %5-25, disparoni-vajinusmus %3-11 oranlarında görülmektedir. Erkeklerde ise cinsel istek azlığı%16, erektil disfonksiyon %5-50, erken boşalma %21-35, diğer orgazm bozuklukları %3-4 oranlarında görülmektedir.
Cinsel İşlev Bozukluklarına Neden Olan Etkenler
Cinsel işlev bozuklukları hem psikolojik hem de fizyolojik nedenlerden kaynaklanabilir fakat bazı etkenler bu bozukluğun ortaya çıkmasına ve devam etmesine neden olabilmektedir. Bu etkenlerden bazıları:
- Cinsel eğitimin yetersizliği
- Yetersiz cinsel deneyim
- Travmatik cinsel deneyimler
- Psikoseksüel roldaki güvensizlik
- Bedensel hastalıklar
- Alkol ve madde kullanımı
- Abartılı performans beklentileri
- Yaşlanma
- Cinsel mitler
- Psikiyatrik problemler
- İlaçların yan etileri
- Partnerler arasında çekicilik kaybı vb.
Cinsel İşlev Bozukluklarında Tedavi
Cinsellikle ilgili sorunlar karşısında bireyler uzmanlara başvurmak yerine bu durumu çözmek için uğraşmamakta, çevreden aldığı bilgileri kullanmaya çalışmakta, internetten araştırıp farklı yöntemleri denemeye çalışmakta, tıbbi olmayan ilaçları kullanmayı denemektedir. Hatta bu konu halk arasında utanç duyulan bir konu olarak görülmektedir. Fakat aslında çözümü oldukça kolay olan ve kalıcı sonuçlar içeren bir tedavisi bulunmaktadır. Cinsel terapileri, psikoterapiler ve gerekirse ilaç tedavisi ile farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Cinsel işlev ile ilgili problemlerinizi de diğer psikolojik problemler gibi görmeniz ve tedavi için uzmanlara başvurmanız ruh sağlığınız açısından belirleyici olacaktır.