Menapoz
Kadınlarda adet olmanın son bulmasıyla gerçekleşen menapoz dönemi, kadınlar için bazı psikolojik problemleri de beraberinde getirebilmektedir.
Menapoz, gece terlemeleri, sıcak basması, uykusuzluk, ani duygusal dalgalanmalar, depresyon ve anksiyete (kaygı) gibi belirtilerle kendisini gösterebilirken azalan östrojen miktarı ile vajinal kuruluk, cinsel isteksizlik, cinsel uyarılma için gerekli zamanın uzaması ve cinsel doyumda azalma gibi sorunları da beraberinde getirebilmektedir.
Kadınlar bu dönemde var olan belirtilerin de etkisiyle olumsuz duygu durumu içine girebilirler ve olumsuz düşüncelere kapılabilirler. Özellikle kendilerinin yaşlandıklarını, kendilerinin artık değersiz olduklarını ve kendilerinin artık önemsiz olduklarını düşünebilmektedirler. Bu düşünceler de sosyal ilişkilerin bozlmasına, çabuk öfkelenme ve çabuk sinirlenme gibi durumlara kapı açacağından ötürü kadınları olumsuz bir durumun içine sürükleyebilmektedir.
Menapoz döneminde kadınlar, uyum sürecini en iyi şekilde atlatabilmek için destek alabilirler. Aynı zamanda kadınlar bu dönemde karşılaştıkları cinsel problemler için uzman desteği de alabilirler
Antrapoz
Doğal yaşlanmanın bir sonucu olarak erkeklerde testosteron hormonun azalması ile ortaya çıkan andropoz, erkeğin üreme sistemindeki azalma olarak tanımlanmaktadır. Bu dönemde erkekler; cinsel isteğin ve ereksiyon kalitesinin azalması, konsantrasyon kaybı, yorgunluk, kızgınlık, depresyon, kas kitlesi ve gücünde düşüş, kemik yoğunluğunda azalma ve organ yağlanması gibi belirtileri yaşayabilirler.
Erkeklerde bulunan testosteron hormonu bir anda düşmez. 40’lı yaşlardan sonra azalmaya başlar ve 50’li yaşlardan sonra bu azalma daha belirgin hale gelir. Bu hormon bilinenin aksine tam anlamıyla bitmez, sadece azalma olur. Erkekler bu yüzden 50’li yaşlardan sonra da çocuk sahibi olabilirler. Üretkenliklerini ömür boyu koruyabilirler.
Andropoz döneminde erkekler azalan testosteron hormonu ile yetersizlik, güçsüzlük ve değersizlik düşüncelerine kapılabilirler. Bu düşüncelerin verdiği hislerden kurtulmak için çeşitli savunma mekanizmalarını devreye sokabilirler. Böylece agresif tavırlar, huysuzluk, diktatörlük ve inatçılık gibi davranışlarda bulunabilirler. Cinsel ilişkilerde yaşanabilecek ereksiyon problemleri, boşalma sürelerinin değişimi gibi sorunlar da erkeklerde, kadınların kendilerinden hoşlanmadıkları ya da onları tatmin edemedikleri düşüncesini ortaya çıkarabilir. Bu düşünceler ruh sağlığına zarar verme aşamasına geldiği zaman bir uzman desteği almak andropoz sürecini sağlıklı bir şekilde geçirmeye fayda sağlayacaktır.