Aldatma ve Aldatılma

Aldatma ve aldatılma psikolojisi birbirinden farklı duyguları ve düşünceleri barındırmaktadır. Bu duygu ve düşünceler kişiden kişiye değişen durumları içermektedir fakat her iki durum da psikolojik bir travmaya dönüşebilir. Aldatan bireyler yaşadıkları vicdan azabıyla kendi düşünce içeriklerinde bozulmalara sebebiyet verebilirler.

Örneğin: ‘ben suçluyum, bunu nasıl yaparım, ben kötü bir insanım’ gibi düşüncelerle kendilerine zarar verebilirler. Her aldatan birey için bu durum geçerli olmasa da bazı durumlarda karşılaşılabilmektedir. Aldatılan bireylerde ise ‘ben bunu hak etmedim, yaptığım fedakarlıkların karşılığı bu muydu?, ben salağım, ben ona yetmiyor, güzel/yakışıklı değilim’ gibi düşünceler mevcut olabilir. Her iki durumda da bireyler duygusal anlamda kendilerine zarar verebilecekleri için bu durum bireyler açısından travma olabilir.

Çoğu çiftin benimsediği tek eşlilik yaşam ilkesine bağlı olarak çiftlerden birisinin cinsel ya da duygusal bir şekilde başka birisiyle ilişki yaşamasına aldatma adı verilmektedir. Sevgili ya eş olarak yaşamaya devam ettikte sonra bireyler birbirleriyle görünmez bir sadakat sözü vermektedirler. Bu sözleşme toplumsal bir bilinç olarak aklımızın bir köşesinde bulunur ve zaman zaman sözel ve davranışsal ifadelerle ortaya çıkar. Fakat bazen çiftler bu sözleşmenin olmasını istemediği için sadakat konusunu karşılıklı konuşarak başka kişilerle de ilişki yaşayabilmektedirler. Burada önemli olan birbirlerine sadık olma sözü veren çiftlerden birinin bunu bozması sonucu yaşanan psikolojik travmadır. Aldatma ve aldatılma olayının travmaya dönüşmesinin sebebi de bu görünmez sadakat bağıdır.

Aldatılan Kişinin Hissettikleri

Aldatılan kişinin hissettikleri; Güvensizlik, inançsızlık, “yaşanılan her şey yalan mıydı?” duygusu, Onun için artık özel değilim, ben değersizim hissi, kontrol edilemeyen düşünceler, sürekli aldatıldığını düşünme, aldatılma anını gözünde canlandırma, kendine acıma, travma hali, aldatan eşi aldatarak öç alma duygusu, partnere karşı öfke, partnerinin birlikte olduğu kişiyi merak etme, kendini o kişiyle kıyaslama, yaşama isteğinde azalma, intihar kurgulama, “kendine saygı”nın kaybı, aldatılma sonrası kendini suçlama, bir eş olarak yetersizlik duygusu ile kendini çökmüş hissetme, gururu kırılmış hissetme, çevreye, aileye karşı utanç.

Aldatan Kişinin Hissettikleri

İlişkisinden vazgeçmek istemeyen ama yine de aldatan kişinin aldatmadan sonra hissettikleri; üzüntü, boşluk hissi, çelişki, şaşkınlık, telaş, “bana güvenini kaybetti şimdi ben ne yapacağım” duygusu kaynaklı çaresizlik hissi, umutsuzluk, suçluluk ve utanç, sadakatsizliğinin nedenini açıklayamama, öfke, belirsizlik, hissizlik, vicdan azabı, kaybetme korkusu.

Aldatan ve Aldatılan Kişiler Ne Yapmalı?

  • Öncelikle gerçeği kabullenin(çok zor biliyorum ama gerçeği kabullenmek önemli)
  • Yaşadığınız ciddi travmadan dolayı konsantrasyonunuz dağınık olacağından yaptığınız işe, arkadaşlarınızla olan sohbete ya da kendinize odaklanamayabilirsiniz. Bu yüzden hangi davranışı yapıyorsanız ona odaklanmaya çalışın
  • Duygularınızı bastırmaya çalışmayın çünkü onları bastırmaya çalışırken kendinize daha çok zarar verebilirsiniz. Duygularınızı kabullenin ve onlarla yüzleşmeye çalışın
  • Arkadaşlarınızla, ailenizle, çocuklarınızla ya da çevrenizle daha çok ilgilenin ve daha önce yapmadığınız aktiviteleri yapmaya çalışın
  • İçsel konuşmalarınız bazen sizin en yakın dostunuz olur. Ona yalan söylemeden onunla iletişim kurun. Yani kendinize doğruları söyleyerek bir iletişim kurun
  • Bu dönem kendinize olan özgüveninizi kaybedeceğiniz bir dönem olabilir. Bu yüzden özgüveninizi arttıracak aktivitelere yönelin. Spor yapmak, yeni bir müzik öğrenmek, yeni bir dans öğrenmek gibi.
  • Her erkek aldatır, cinsel olarak çok isteyen kadın başkalarını da ister, erkekler sürekli başka kadınları düşünür, kadınlar bir kere sex yaparsa erkeğin hevesi kaçar’ gibi toplumsal algılara itibar etmeyin ve kendi gerçek düşüncenizi bulun.
  • Mutlaka bir psikolog ile görüşün ve gerekirse psikoterapi alın. Psikoterapide tavsiye yoktur. Çevrenizle yaptığınız sohbetten çok farklıdır ve içerisinde bazı uygulamalar barındırır. Psikoterapiye inanın ve destek alabileceğinizi aklınızdan çıkarmayın.
aldatma ve aldatılma