ALKOL BAĞIMLILIĞININ ETKİLERİ NELERDİR?
Alkol kullanan herkes alkolik değildir. Alkolizm kişinin gündelik yaşam biçiminin bir parçası olarak alkole olan tutkunluğunun önemli role sahip olduğu durumlardır. Yani kişi, sıkça alkol tükettiği için sağlık durumu, gündelik yaşam olaylarının seyri ve sosyal ilişkileri bu durumdan büyük ölçüde etkilenir. Sadece alkol tüketiyor olmak kişinin alkolik olduğunu göstermez. Alkolizmde kişiler kendilerini belli başlı bazı durumların içerisinde bulurlar. Bu durumları birkaç maddede açıklayalım:
1)Kişinin aile içindeki yaşantısı, sosyal çevresi ile ilişkileri ve meslek yaşamındaki işlevi zarar görür. İnsanlarla iletişim kurmakta zorlanılması ve gündelik yaşamda sürdürdüğü aktivitelere katılım sağlayamama durumu yalnızlaşmaya sebep olabilir.
2)Alkolik bireylerde, alınan alkolün etkisinde azalma hissedilir. Yani daha geç sarhoş olmaya başladıkları için, sarhoş olabilmek adına gittikçe daha fazla alkole gereksinim duyarlar. Oran ve sıklık olarak da alkolik birey, diğer kişilere oranla daha sık ve daha fazla alkol tüketmeyi hedefler.
3)Alkolik kişi, alkole ulaşamadığı zaman bazı belirtiler gösterir ve bu belirtiler kişinin alkole ne derece bağımlı olduğuna göre farklılık gösterebilir. Görülen belirtilerin birkaçı şu şekildedir: Ateşte yükselme, titreme, terleme, bulantı, kaygı düzeyinde artış, düşünce karışıklığı, sanrılar.
4)Alkolik kişilerde ortaya çıkan bazı bedensel hastalıklar da vardır. Bu hastalıklar genellikle karaciğer ile ilişkilidir. Siroz, safra kesesi iltihaplanması, sarılık gibi hastalıkların görülme olasılığı yüksektir.
5)Alkolik bireylerde yeme bozukluğu da kendini gösterebilir. Kandaki alkol miktarı %0.5 oranında bulunduğu sırada kişide rahatlatıcı ve gevşetici bir etki gösterir. Diğer taraftan ise karaciğer tarafından şeker benzeri bir yapıya dönüştürülür, bu durum bizlerde sevdiğimiz bir çikolatayı yedikten sonra hissettiğimiz duygulara benzer şeyler hissettirebilir. Bu durum bazı insanların yemek yemeden sadece alkol ile günü tamamlamasına, hatta birkaç gün boyunca yemek yemeden alkol eşliğinde yaşamına devam etmesine sebep olabilir. Alkolde protein, mineral ve vitamin bulunmadığı için vücut alkolden elde ettiği şekerle bir süre ayakta kalabilse de uzun vadede büyük sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Alkoliklerin yaşamlarında maruz kaldıkları hastalıkların büyük bir bölümü de ortaya çıkan yeme bozukluğu ile ilişkilidir.
6)Alkolün neden olduğu bellek kayıpları da görülür. Bu durum geçici bir süreyle kişinin bellek kaybı yaşaması ve kendine geldiğinde de o süreç içerisinde gerçekleştirdiği davranışları hatırlayamaması şeklinde açıklanabilir.
Bahsedilen belirtiler alkolik kişilerin yaşamlarının bir parçası haline gelmiştir ve yaşamlarını zorlaştıran bir durum olarak karşımıza çıkar. Alkolik bireylerin bu bağımlılıktan kurtulmak için yardım alması önemlidir. Artık alkolü kendi arzu ettiğiniz şekilde kullanmadığınızı ve hayatınızın büyük bir kısmında alkol tüketiminin rol oynadığını, sizi ve çevrenizdekileri etkilediğini düşünüyorsanız yardım almak size iyi gelecektir.