WhatsApp İletişim

alzheimer hastasinin bakiminda yapabilecegin 5 sey


Alzheimer Hastasının Bakımında Yapabileceğin 5 Şey


Alzheimer, bilişsel yeteneklerin hasara uğramasına neden olan bir beyin hastalığıdır. Bu hastalık kişinin iletişim becerilerinin gittikçe azalmasına, hal ve hareketlerinin değişmesine, anormal davranış kalıplarının ortaya çıkmasına ve bellek kaybına yol açar. Alzheimer olan kişi, önceden tanıdığın şekilde davranmayı bırakabilir çünkü kişiliğinde önlenemez bir takım değişimler meydana gelir. Alzheimer, zaman ilerledikçe etkilerini daha fazla gördüğümüz bir hastalıktır. Eğer bir yakının Alzheimer teşhisi aldıysa, bu duruma maddi ve manevi yönden hazırlanman, kısa ve uzun dönem için plan yaparak ilerlemen gerekir.


Alzheimer, tanıdığın kişiyi tamamen değiştirebilir ve yönetmesi zor bir takım durumların oluşmasına yol açabilir. Bu nedenle hasta yakını olarak Alzheimer hakkında gerekli bilgilere sahip olman, teşhis alan kişi için de senin için de süreci rahatlatacaktır. Bu nedenle hastalık hakkında bilmen gerekenler ve yapılması gerekenler üzerine biraz konuşalım.



Alzheimer Nasıl Bir Hastalıktır?


1)Alzheimer, kronik bir hastalıktır ve mevcut durumda Alzheimer’ı ortadan kaldıracak bir tedavi yolu yoktur. Fakat hastalığın ilerlemesini yavaşlatacak ilaçlar vardır. Hastanın fonksiyon kayıplarını azaltıp yaşam kalitesini arttırmak için çeşitli müdahalelerde bulunulur. Erken tanı, hastalık ilerlemeden tedaviye başlamak için önemlidir. Bu nedenle hasta yakını olarak geciktirmeden doktora başvurman gerekir. Alzheimer tanısı alındığında ise az önce bahsettiğim hastalığın tedavisinin olmaması durumunu bilerek yola çıkman daha sağlıklı olacaktır.


2)Alzheimer hastasında hafıza kayıplarının yaşanması, kişiliğinin değişmeye başlaması (daha sakin veya daha hırçın olabilir), iletişim konusunda eskisi kadar iyi olamaması, anormal davranışlarda bulunması (toplum içinde uygun olmayacak hareketler yapması) gibi durumlar beklenir. Bu gibi durumlara hazırlıklı olman, süreç içerisinde yaşanacaklar konusunda öngörüde bulunmanı sağlayabilir.


 3)Alzheimer hastasının uygun sağlık bakımını düzenli olarak alması da oldukça önemlidir. Enfeksiyon, yatak yarası gibi ortaya çıkabilecek çeşitli sağlık sorunlarının da gözetim altında tutulması gerekir. Hastanın gerekli sağlık hizmetlerinden faydalanmasını sağlaman iyi olacaktır.


4)Hastalığın aşamalı bir şekilde ilerlediğinden ve zaman içerisinde etkilerini arttırdığından bahsetmiştim. Bu nedenle ilerleyen süreçte hastada ne gibi değişimler olacağı konusunda doktorunuzdan bilgi alman iyi olacaktır. Hastalık hakkında bilgi edindikten sonra hasta yakını olarak yapabileceklerin üzerine konuşalım.



Hasta Yakını Olarak Neler Yapabilirsin?


1)Bu süreçte hastayla olan iletişimin ve sağladığın bakım diğer insanlar tarafından eleştirilebilir. Çevreden gelen baskı ve eleştiriler senin daha fazla yıpranmana yol açacak düzeyde olabilir. Bu nedenle hastalık hakkında bilinçli olman ve gerekli profesyonel desteği de alman içini rahatlatıp çevreden gelebilen bilinçsiz yorumlar karşısında sağlam durabilmeni sağlar.


2)Hastanın bakımını sağlamak çok önemlidir. Ama gözden kaçırmaman gereken önemli bir nokta da kendi sağlığındır. Kendini ihmal etmemen ve kendine iyi bakman önemlidir. Alzheimer hastalarına bakanlar arasında depresyon, anksiyete gibi hastalıklar görülebilir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için imkanlar dahilinde hasta bakımı konusunda yardım alarak kendine vakit ayırman gerekir.


3)Alzheimer hastası çeşitli konularda yanlış konuşabilir. Örneğin dün akşam yemeğini sevdiği bir arkadaşıyla yediğini anlatabilir. Bu gibi durumlarda hastanın yalana başvurduğu düşünülmemelidir çünkü yaşadığı bellek kaybından dolayı kendine ait bir düşünce dünyasında yaşıyor olabilir. Böyle bir durumda onun yanlışını düzeltmek yerine inanmış gibi davranmanız hastanın kendini stresli bir duruma sokmasını engeller.


4)Hastanın bakımında en önemli konulardan biri de güvenli bir yaşam alanı oluşturmaktır. Evde tehlikeli olabileceğini düşündüğün alanlara örneğin mutfağa veya ilaçları bulundurduğunuz dolaba erişimini engelleyecek önlemler alman gerekir. Dış kapıyı kilitli tutmak da alabileceğin önlemlerden biridir.


5)Sevdiğin kişinin karakteri zamanla değişim geçirebilir. Etrafındaki insanların isimlerini, yaşanılan anıları, eşyaların isimlerini unutabilir. Bu durumda onu kınamak veya onunla tartışmak çok yanlıştır. Yapabileceğin en güzel şey sevgi göstermen, destek sağlaman ve anlayışlı insanlarla bir araya gelip sosyal iletişimine devam edebileceği ortamlar oluşturmandır. Hasta çoğu şeyi unutsa bile kalmış yetenekleri ile duygularını ifade edebilir ve yanında olmaya devam edebilir.



Lütfen Bekleyin