WhatsApp İletişim

anhedoni nedir


ANHEDONİ NEDİR?


Hayattan zevk aldığın anları ve kendini tatmin olmuş, doyuma ulaşmış hissettiğin durumları düşün. Belki nefis bir yemek yedin, belki tatile gittin ve yeni bir yer keşfettin ya da sevdiğin arkadaşlarınla sosyalleşmek için dışarıya çıktın. Tüm bunlar hayata karşı pozitifliğini korumak ve kendi doyum anlarını fark etmen için gerekli olan bir takım eylemler aslında. Fakat anhedoniden muzdaripsen, senin için durum böyle ilerlemeyecektir. Çünkü anhedoni, kişinin yaşamında deneyimlediği şeylerden keyif alamaması durumudur. Depresyon belirtileri arasında da gösterilen anhedoni, günümüzde birçok insanın yaşadığı bir sorundur.

Eğer böyle bir sorunun varsa geçmiş yaşantında deneyimleyip keyif aldığın aktivitelerin dahi sana zevk vermediğini hissedersin. Bu nedenle aktivitelere katılmaktan uzaklaşıp kendi özel alanına çekilebilirsin. Eğer bir şekilde katılım göstermek zorunda kalırsan da keyif almadan yaptığın bir eylem haline gelir. Burada bahsettiğim aktiviteler yaşamın her alanını içerir. Yani yalnızca sosyalleşmekten kaçmak veya toplu eğlencelere katılmaktan geri durmak değildir. Anhedoni; yaptığın spordan, çizdiğin resimden, dinlediğin müzikten, cinsellikten keyif duymaman durumudur. Bu nedenle yaşam sana daha zor ve çekilmez gelmeye başlayabilir. Kendini böyle bir durumda hissettiğin zamanlarda alacağın psikolojik destek, durumun gidişatını değiştirebilir. Bu nedenle psikolojik destek, yaşamındaki olaylarla ilişkini düzenlemen için oldukça önemlidir.


ANHEDONİ NEDEN OLUR?

Anhedoniye neyin sebep olduğu kesin bir şekilde belirlenmemiş olsa da, depresyon ile ilişkisi sıkça karşımıza çıkar. Bu nedenle ailede majör depresyon ve şizofreni vakasının varlığı risk faktörü olabilir. Fakat tabii ki tek faktör bu değildir. Stres dolu bir dönemin içinden geçiyorsan veya travmatik bir olay yaşadıysan, ihmal edilmiş veya yok sayılmış hissettiysen, bir hastalığa sahip olduğunu öğrendiysen yaşamdan keyif alma noktasında sorun yaşamaya başlayabilirsin. Ayrıca düşük sosyoekonomik ve eğitim düzeyi de anhedoninin ortaya çıkmasında büyük bir etkendir.



ANHEDONİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

1)Genellikle kendini mutsuz ve gergin hissedersin.

2)Normal beslenme düzeninin dışına çıkarsın. Eskiye oranla daha fazla veya daha az yemek yemeye başlarsın.

3)Sosyal aktivitelere dahil olmak konusunda isteksiz hissedersin ve dahil olduğunda da keyif almazsın.

4)Cinsel isteksizlik yaşarsın.

5)Çeşitli paranoyalara kapılabilirsin.

Anhedoni yaygın olarak karşımıza çıkar ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu durumu deneyimlerken mutsuz ve kaygılı hissediyor olabilirsin fakat iyi sonuçlar veren psikolojik tedavilerin olduğunu ve sana iyi gelecek adımlar atabileceğini unutma.



Lütfen Bekleyin