AŞIRI DÜŞÜNME (RUMİNASYON) NEDİR?
Ruminasyon; istemsiz şekilde ortaya çıkan ve kontrol edilmesi zor, bastırmak için çaba gerektiren çeşitli tekrarlayıcı düşüncelere sahip olmaktır. Bu tür düşünceler kişinin zihnini sıklıkla meşgul eder fakat problemin çözümüne dönük bir sonuç oluşturmaz. Aşırı düşünmek başlı başına yorucu olmakla birlikte, psikolojik açıdan çöküntüye sebep olabilecek noktaya kadar gelebilir. Çünkü burada bahsettiğimiz aşırı düşünme, içerisinde genellikle olumsuz düşünceleri ve kötü anlarımızı kapsar. Seni yoran tekrarlayıcı düşüncelerin sürekli olması ve üzerinde etkide bulunması, ruminasyonu işaret edebilir. Şimdi, konuya daha detaylı bir açıdan bakalım.
Ruminasyonla beraber gelen tekrarlayıcı düşünceler kişinin hayatına göre farklılık gösterir. Örneğin ehliyet sınavına girecek olan bir kişi sınava girmeden önce, sınavda neler yaşanabileceğini birçok açıdan kurgulayabilir ve o güne kadar bu düşüncelerle fazlasıyla meşgul olabilir. Veya iş yerinde bir sunum yapacak olan kişinin sunum gününe dek endişelerini aklından çıkaramayabilir. Bu gibi birçok durum örnek olarak verilebilir.
Peki bu tekrarlayan rahatsız edici düşünceler neden ortaya çıkar? Bu konuda yapılan çalışmalara göre birkaç ana unsur yüksek oranda etkilidir.
1)Mükemmeliyetçilik: Örneğin mükemmeliyetçi bir yapıya sahip olman, yaptığın işlerde ufak da olsa hata oluşabileceğini kabul etmek istememen veya geçirdiğin zamanı tam olarak istediğin şekilde değerlendirememiş olman aşırı düşüncelere yol açabilir.
2)Travmatik deneyim: Yaşadığın travmatik bir deneyim, hayatın getirdiği benzer deneyimlere karşı gardını almak zorunda hissettirebilir. Bu durum da olaylar karşısında her açıdan düşünmeyi alışkanlık haline getirmene yol açabilir.
3)Hayatındaki stres etkenleri: Hayatında seni strese sokan bir etken varsa, bu durum ruminasyona sebep olabilir. Örneğin yıl sonunda gireceğin üniversite sınavı, iyi anlaşamadığın bir ev arkadaşına sahip olman gibi etkenler düşüncelerine de etki edecektir.
4)Özgüven: Özgüven konusunda problem yaşıyorsan, yapacağın sunumda nasıl başarısız olacağını, uzun zaman sonra görüştüğün arkadaşın ile nasıl iletişim kurabileceğini tekrar tekrar düşünebilirsin. Yapacağın sunum veya arkadaş buluşmasından önce sahip olduğun bu yıpratıcı, tekrarlayan düşünceler seni negatif anlamda etkileyebilir.
Ruminasyon, kendini yorucu bir zihinsel aktivitenin içinde bulman anlamına gelir. Zihninde dönüp duran çeşitli düşünceler kendini sıkça ve acımasızca yargılamana sebep olur. Psikolojik ve fizyolojik anlamda iyi oluşunu etkileyebilir. Bu nedenle dikkat edilmesi gereken bir konu olarak karşımıza çıkar. Bununla birlikte ruminatif düşünceleri azaltmanın birtakım yolları vardır. Bunun için seni tetikleyen ve ruminasyona sebep olabilecek unsurları keşfetmek önemlidir. Yapmış olduğun keşifler sayesinde kendini tetikleyici unsurlardan uzaklaştırabilir, veya bunların üzerine çalışabilirsin. Ruminatif düşüncelerin hakkında etrafındaki insanlarla paylaşımlarda bulunabilir, veya bunları yazmayı deneyebilirsin. Ayrıca gün içinde aktif olmak, egzersiz ve meditasyon yapmak da yararlı olacaktır. Ruminatif düşüncelerin yıpratıcı yönü göz önünde bulundurulduğunda, bu durumda bir uzmandan destek alman da sürecin en iyi şekilde ilerlemesini sağlayacaktır.