WhatsApp İletişim

bosanmanin etkileri nelerdir


BOŞANMANIN ETKİLERİ NELERDİR?


Boşanma olayının günden güne yaygınlaştığını fark etmiş olabilirsin. Gözlem ve deneyimlerinden yola çıkarak bu sürecin sancılı olduğunu düşünebilir ve boşanmaların nedenini merak edebilirsin. Boşanmanın eskiye göre daha sık karşılaştığımız bir durum haline gelmiş olmasının birçok sebebi olabilir. Fakat bizim inceleyeceğimiz yönü anne, baba ve çocuk üzerindeki etkileri olacak.

Boşanmış anne babaya sahip olan çocuklar genellikle bir ebeveyn ile yaşayıp haftanın belli günlerinde diğer ebeveyni ile görüşür. Bu durum özellikle boşanma olayının yaşandığı ilk zamanlarda belirli bir düzene oturmadığı için aile düzensizlik puanında (bu puanlama sistemi ile aile ortamındaki düzensizlik derecesi belirlenir) artışa sebep olabilir. Düzensiz bir aile yaşantısında bulunan çocuklar, içerisinde bulundukları durumu sözel olarak ifade edebilecekleri gibi davranışları ile de gösterebilirler.  Çocuğun önceden davranmadığı şekilde davranışlar sergilemesi, fazlaca içine kapanması, kendini bağırarak ifade etmesi, yatma saatlerine uymamak konusunda diretmesi, okul yaşamındaki başarısında düşüş olması gibi durumlar gözlenebilir. Davranış bozuklukları genellikle beş yaşından küçük çocuklarda oldukça belirgin haldedir. Fakat zamanla birlikte bir düzen oluşturulduğunda, boşanmanın kısa süreli etkileri ortadan kalkar. Uzun süreli etkiler ise devamlılığını koruyabilir.

Bu gibi durumlarda yapabileceğin bazı şeyler de var tabii. Örneğin çocuğun yeni düzenini ve rutinlerini oluşturmasını desteklemen onun adaptasyonu için önemli bir adımdır. Anne veya baba ile sık görüşemeyen çocuklar için ise dikkat edilmesi gereken konu hane içinde eksik olan figürü gözlemleyebileceği ortamlara sahip olmasıdır. Bu konuya örnek olarak annesinde kalan bir erkek çocuğundan bahsedebilirim. Anne modelini görebilen ancak baba modelinden yoksun kalan çocuk annenin geniş ailesi ile birlikte, yaşadığı bu olumsuz etkiden kurtulabilir. Diğer insanlar ile kurduğu güvenli ve sevgi dolu ilişkiler yalnız hissetmesini engeller. Bahsedeceğim bir diğer şey de çocuğun iletişimden yoksun kalmamasını sağlamak ve hislerini ifade etmesi için teşvik etmektir. Çocuğun sizinle paylaşımda bulunması ve birbirinize duygusal destek sağlamanız sürecin yıpratıcı olmasının önüne geçmek için gereklidir.

Boşanma olayı partnerler açısından bakıldığında da büyük etkilere sahip olan bir durumdur. Yaşam düzenini kökten değiştiren bu durumun iki taraf için de etki düzeyi yüksektir. Kişinin partnerinden ve birlikte oluşturduğu yaşam düzeninden çıkması zorlayıcı bir süreç yaşanmasını sağlar. Bu durumda kadın ve erkek için değişen şartlar olabilir. Boşanmanın ilk aylarında iki taraf da psikolojik olarak en zor dönemini geçirir. Fakat normale dönme süresinde erkekler, genellikle ekonomik bağımsızlığa sahip oldukları için ve çocukların velayeti de genellikle annede olduğu için daha hızlı toparlanabilir.

Ayrılık yaşadıysan, artık partnerinden bağımsız olarak kendi amaçlarını, kişiliğini tanımlaman ve buna göre bir yol çizmen gerekir. Evliliğinde sorunlar yaşadığın dönem, hayatındaki dengesizlik evresi olabilir. Her iki tarafın da hayatında yeni bir denge kurma amacıyla yola çıkması boşanma kararına ulaştırır. Yani ayrılık gerçekleştikten sonra kendi kimliğini, isteklerini ve beklentilerini tanımlayarak yaşamında yeni bir denge aşamasına geçmeni sağlayabilirsin. Bu dengeyi bulman kısa süre içerisinde gerçekleşebileceği gibi uzun bir zamanda da gerçekleşebilir. Önemli olan yaşama dair motivasyonunu taze tutmaktır. Yakın çevrenden destek görmen, samimi ve sağlıklı iletişim kurabildiğin kişilerle konuşman ve bir uzmanın desteğini alarak ilerlemen daha sağlıklı olabilir.



Lütfen Bekleyin