WhatsApp İletişim

duygularimizi neden bastiririz



DUYGULARIMIZI NEDEN BASTIRIRIZ?



Hissettiğin duyguları kabul etmek bazen zor gelebilir. Bu nedenle onları paylaşmaktan kaçınabilir ve duygularını bastırarak yaşamaya başlayabilirsin. Fakat bu davranışın senin için sağlıksız ve istenmeyen durumların oluşmasına zemin hazırlayabilir. Bunun önüne geçmek için yapabileceğin şeyler vardır. Duygularını tanımlamayı bilmek ve onları doğru şekilde dışa vurmak, yani duygularını ifade edebilmek hayatına iyi anlamda bir takım gelişmeleri de beraberinde getirecektir.


Duygularını bastırmanın birçok sebebi olabilir. Örneğin karşındaki insana duygularını açıkça ifade edersen onun kırılacağını düşünmek, hissettiğin duyguyu yansıtmanın yeri ve zamanı olmadığını düşünmek, duyguları ifade etmenin zayıflık göstergesi olarak görülebileceğini düşünmek gibi. Fakat genellikle çocukluk dönemindeki yaşantıların ve yetiştirilme şeklin de duyguları bastırma konusunda büyük rol oynar. Duygulardan kaçınmanı pekiştirecek çeşitli olaylar yaşamış olman, güçlü duyguları derinlere itmeyi öğrenmen yetişkinlik yaşantında da buna devam etmende rol oynayabilir. Özellikle çocukluk döneminde ifade ettiğin duyguların nedeniyle örselenmiş veya yargılanmış olmak, ebeveynlerin ile duygular üzerine konuşamamak, kendini ifade edebilecek alanı bulamamak kendi duyguların ile kurduğun bağın güçsüzleşmesine sebep olabilir. Duygular ile olan sağlıklı bağlantıyı kuramamak ve onları ifade edememek de, duygularını bastırmandaki kaynağı oluşturur.



Duygularını bastırıyorsan eğer;


1)Yaptığın işlerde konsantre olmakta zorlanabilir ve odaklanma problemi yaşayabilirsin.


2)Bastırdığın duygular, aslında daha kolay atlatabileceğin olaylara büyük tepkiler gösterdiğin anlarda ortaya çıkabilir.


3)Olduğun çevreye ve kendine karşı yabancılaştığını hissetmen de duygularını bastırman ile ilişkili bir durum olabilir.


4)Duyguların üzerine düşünmek istemediğin için kendini oyalamak, dikkatini dağıtmak adına bazı aktivitelere yönelebilirsin. Bunun dışında alkol ve madde kullanımı da duyguların yoğunluğundan kaçmak için kullanılanlar arasındadır.


5)Ayrıca duyguları bastırmanın etkileri fizyolojik açıdan da görülebilir. Ağrı, yorgunluk, uyku problemleri, bulantı gibi sorunlara yol açabilir.


Duygularını bastırmanın sana birçok açıdan negatif etkileri olduğundan bahsettim. Bunun önüne geçmek için profesyonel yardım almak önemlidir. Terapi ile birlikte duyguları tanımlamayı, ifade etmeyi, duygularını paylaşırken nasıl rahat olabileceğini keşfedebilirsin. Duygularla olan ilişkini düzenlemek kendine karşı olan davranışlarını değiştirmene ve çevrendeki insanlarla da iletişimini daha sağlıklı bir seviyeye taşımana yardımcı olacaktır.



Lütfen Bekleyin