WhatsApp İletişim

evlilikte soruna yol acan 8 davranis


EVLİLİKTE SORUNA YOL AÇAN 8 DAVRANIŞ


Her ilişkide bazı iniş çıkışlar yaşanabilir ve bu oldukça doğal bir durumdur. Fakat bazen yaşanan sorunlar karşısında ilişkinin tehlikede olduğunu ve sağlıklı bir şekilde devam etmenin artık mümkün olmadığını düşünebilirsin. Ancak bu hislerin hakkında partnerinle sağlıklı bir iletişim çerçevesi içerisinde konuşabilir ve birlikte çıktığınız yola birlikte devam edebilmek adına harekete geçebilirsiniz. Sorunların yoğun olduğu bir dönemden geçmekte olan evliliklerin çoğuna yardım edilebildiğini söyleyebilirim. Bir oran verecek olursam çift terapisi deneyen çiftlerin yaklaşık olarak %70 kadarının evliliklerini istedikleri noktaya taşıyabildiklerini ve ilişkilerini yeniden düzenleyebildiklerini görebiliriz. Öncelikle bilmen gereken şey, evlilik içerisinde yaşanan negatifliklerin dönüştürülebileceği ve yaygın olan evlilik içi çekişmelerin her zaman ilişkinin sonunu getirmek durumunda olmadığıdır. Eğer evliliğinde böyle bir dönemden geçiyorsan ve çift terapisine ihtiyaç duyuyorsan beklemeden harekete geçmen iyi olacaktır. İlişkiye zarar verici birkaç durumdan bahsederek evlilikte ortaya çıkabilen sorunlara dair genel bir çerçeve çizebiliriz.


1)Birbirinizi fazla eleştiriye maruz bırakıyorsanız: İlişki içerisinde ikiniz de birbirinizde gördüğünüz birtakım davranışlar konusunda eleştiride veya uyarıda bulunabilirsiniz. Bu oldukça doğal bir durumdur. Fakat karşılıklı olarak birbirinizi yaralayıcı eleştirilerde bulunmaya başladıysanız veya ikinizden biri sürekli olarak sert eleştirilerde bulunuyorsa bu bir sorun oluşturabilir. Ayrıca partnerlerin birbirini üçüncü kişilerin yanında eleştiri yağmuruna tutması da ilişkiye zarar veren davranışlardan biridir. Bu davranış, eleştiri alan taraf için özgüven zedeleyici olabilir.


2)Birlikte vakit geçirmek sizin için bir şey ifade etmemeye başladıysa: İlişkinizde kaliteli vakit geçirmeye önem veren bir çift olabilirsiniz. Fakat zamanla birlikte geçirdiğiniz vakitten daha az keyif almaya başladıysan, bir aradayken vakinin çoğunu etraftaki başka şeylerle meşgul olarak geçiriyorsan, keyif veren bir sohbet gerçekleştiremediğinizi ve konuşmaların genellikle tartışmayla sonuçlandığını düşünüyorsan içinde olduğun ilişkiden tatmin olman zor olacaktır.


3)Hiçbir konu üzerinde tartışmıyorsanız:  Uzlaşmaya varabilmek ve var olan sorunları çözebilmek için tartışmak gerekir. Çiftlerin hiçbir zaman ve konuda tartışmamaları, uzlaşmaya dair beklenti ve ümitlerinin azaldığını gösterir. Tartışmanın hiç olmaması, oldukça az iletişim kurmaya başladığınızın da bir göstergesidir.


4)Cinsellik ve yakınlıkta azalma: Her çiftin cinsellik ile ilgili davranış kalıpları ve dinamikleri birbirinden farklı ve kendine has olabilir. Partnerinizle yaşadığınız yakınlıktan tatmin olamama hali veya uzun süredir cinsellik yaşamamış olmanız da yakınlığın azalmasına etki edebilir. Çok uzun zamandır bu yakınlığı kuramamış veya kaybetmiş olabilirsiniz. Fakat bu durum ilişkinin sonuna geldiğinizi göstermez. Aksine, bazı pratiklerle aranızdaki dinamiği yeniden canlandırabilirsiniz.


5)Adil bir işbölümü düzeni oluşturamadıysanız: Ev içerisindeki sorumluluklarınız hakkında bir düzen yoksa ve ev işlerinin çoğunu bir kişi üstleniyorsa oluşan durum hoşnutsuzluk yaratabilir. Böyle bir durum yaşıyorsan bu konudaki hislerini eşinle paylaşman, evlilikte ve ev yaşamındaki eşitlik anlayışınız üzerinde anlaşmaya varmanız önemlidir.


6)Hislerini paylaşmak için aradığın kişilerden biri değilse: Hayatın getirdiği iyi veya kötü olaylar karşısındaki heyecanlarını, üzüntünü, hayal kırıklığını veya mutluluğunu paylaşmak istediğin anlar vardır. Bu haberi her zaman eşin dışındaki insanlarla paylaştığını fark ettiysen ilişkin üzerine düşünmek isteyebilirsin.


7)Kendini yalnız hissediyorsan: Yaşadığın yalnızlık hissinin nedeni veya etkileyici bir unsuru partnerinle arandaki ilişki olabilir. Sürekli bir yalnızlık hissi içerisinde olmak oldukça yorucu ve hayatının genelini etkileyen bir durum haline gelebilir. Bu durumun üstesinden gelmek için partnerinle açık iletişim kurman ve kendini ifade etmen, ayrıca terapiyi de düşünmen gerekebilir.


8)Sadakatsizlik yaşanmışsa: Çoğu insan için aldatmamak, ilişkideki net çizgilerden biridir ve karşı taraftan da aynı yaklaşım beklenir. Fakat bu beklenti her zaman karşılanmayabilir. Böyle bir durumda kendini yetersiz hissetmek veya suçlamak asla yapmaman gereken şeylerdir. Çünkü yaşanan durumun sebebi olarak kendini görmek ve ilişkideki bu sorunun tüm sorumluluğunu üstlenmek sağlıklı bir durum değildir. Birçok çiftin aldatma yaşandıktan sonra ilişkilerine aynı şekilde devam edemediği düşünülse de durum her zaman böyle değildir. İlişkinin devamlılığını sağlamak isteyen çiftler yaşanan güvensizliği ortadan kaldırmak için sıkı bir çaba göstermelidir ve bu süreci çift terapisi ile birlikte sağlıklı bir şekilde geçirebilirler.




Lütfen Bekleyin