İLİŞKİLER VE ÇİFT TERAPİSİ
Her birimiz yaşamımız boyunca farklı insanlarla tanışarak farklı ilişki dinamikleri içerisinde yer almış olabiliriz. Yaşadığın ilişkilerin her birinde tattığın duygular, gerçekleşen olaylar, ilişkinin pozitif ve negatif yönleri birbirinden farklı olsa da kurduğun yakın ilişkiler sosyal çevreni belirlemek ve insan yakınlığı kurman açısından önemli sosyal araçlardır.
İlişkilerde bağlılık, sağlıklı bağlanma açısından doğal bir sonuçtur ve iki yönlü bir olgudur. Yani partnerine duyduğun bağlılık onunla birlikte vakit geçirmeyi, onun istek ve ihtiyaçlarını gözetmeyi de beraberinde getirir. Sağlıklı ilişkilerde bağlılık çift yönlüdür ve bu davranış şekli partnerin tarafından da sana gösterilmelidir. Bağlanma ihtiyacı yetişkinlik yaşamının önemli bir parçasıdır ve yakın ilişkilerin önemli bir kısmını oluşturur. Bu nedenle de her birimiz en iyi partneri bulma amacı güderek hayatımızın bu parçasını tamamlamayı umarız. Fakat ilişkilerde tamamen kusursuz bir dinamiğin olması pek mümkün değildir. Burada önemli olan çift olarak sizin birbirinizle güvenli bir ilişki kurmak konusundaki isteğinizdir. İçinde olduğunuz ilişkide kendinizi güvende hissettiğiniz, olduğunuz şekilde kabul gördüğünüz, sevildiğiniz ve eğlenebildiğiniz bir ortam yaratmak da ilişkiyi yürütmeye dair duyduğunuz istek ve ortaya koyduğunuz özveri ile ilişkilidir.
Peki ilişkilerimizde çift terapisine neden ihtiyaç duyarız? Çift terapisinin ilişkiler üzerindeki etkisi ne olabilir? İlişkinde üçüncü bir kişiden yardım almak ne ifade eder? Biraz da bu sorulara yoğunlaşalım..
Çiftlerin psikolojik destek alma kararındaki en belirgin neden, ilişkilerine tarafsız bir gözle bakabilecek üçüncü bir kişinin yardımına ihtiyaç duymalarıdır. Bunun nedeni görüş ayrılığı yaşayan ve bunun sonucunda uzlaşmaya varamayan çiftlerin, birlikteliklerindeki huzur ortamının yerini çatışmaya bırakmasıdır. İlişkinde yaşadığın sorunu, partnerinle birlikte çözüme ulaştırmakta zorlandığında çift terapisine yönelmen doğal bir durumdur ve çözüm odaklı olduğunu, ilişkiye emek vermeye devam ettiğini gösterir. Çoğu zaman ilişki terapisi almak konusunda karara varmak zor olsa da çatışma ortamında geçirilen süreç uzadıkça; partnerlerin birbirinden uzaklaşması, yalnızlaşması, sorunlardan kaçmayı alışkanlık haline getirmesi oldukça sık görülür. Terapi süresince ilişkin hakkında duyabileceklerin, bilmek istemediğin yeni sorunları keşfetme olasılığı seni ürkütebilir. Bu oldukça doğal bir durum olsa da yaşadığın şeylerin çözüme ulaşma yolunda atılması gereken adımlar olduğunu bilmen gerekir. Çift terapisinin amacı ilişkideki açıkları bulmak veya partnerlerden birini suçlamak değildir. Terapi, kimin haklı kimin haksız olduğunu ortaya çıkarmak gibi bir amaca da hizmet etmez. Terapist, her daim tarafsızlığını koruyan bir gözlemcidir.
Çift terapisi, çiftin içinde bulundukları ilişkiyi keşfetmesinde ve yeniden canlandırmasında da aracıdır. İlişkindeki problemi partnerinle beraber çözümleyebilmeyi öğrenmek, uyumlu olabilmenin konforunu keşfetmek ve sağlıklı bir bağlanma ilişkisi kurabilmek çift terapisinin alan sağladığı bazı konulardır. İlişkinin huzurlu bir şekilde devamını sağlayabilmek adına terapistten destek almak, sorunu çözemeyen iki kişi gibi görünmenize sebep olmaz. Aksine ilişkiyi daha iyi bir versiyonuna taşımak için düşünen ve harekete geçen bir çift olduğunuzu gösterir. Bu nedenle yardım almaktan çekinmemek, gerektiğinde destek alabilmek sağlıklı olacaktır.