Pandeminin Evlilikler Üzerine 5 Etkisi
Yakın ve iyi devam edenevliliklerin önemli bileşenleri, bireylerin partnerlerini kabullenici, huzurlu, anlayışlı, mutlu, birbirleri ile ilgilenen ve destekleyici olarak görmelerinden geçmektedir. Aslında iyi bir evlilik partnerlerin kendi ihtiyaçlarına cevap verebilmeleri olarak özetlenebilir.Fakat her şey güzel olsa da bazen dış faktörler kaynaklı sorunlar evliliği etkileyebilir. İşsizlik, ekonomik zorluklar ve güncel olarak görülen pandemi gibi dış stres faktörlerinin varlığı, partnerlerin birbirlerinin ihtiyaçlarına cevap vermesinin daha zor olduğu bir ortam yaratır. Eşler dış stresle karşı karşıya kaldıklarında istemleri dışında aşırı eleştirel veya tartışmacı yöntemlerle iletişim kurabilirler. Ayrıca dış faktörlerin etkili olduğu dönemlerde eşler birbirlerini suçlama eğilimindedirler ve birbirlerinin endişelerini dinlemekte, bakış açılarını anlamakta güçlük çekerler. Bu da zamanla karşılanamayan istekler ve beklentiler nedeniyle eşlerin ilişkilerinden memnuniyetini azaltır. Fakat biz bu yazıda pandemi döneminde yaşanılan sorunlara birlikte bakalım.
1- Boşanmalar Artıyor COVID-19 ile beraber gelen pandemi sürecinde boşanmaların arttığı gözlenmiştir. Sürekli birlikte vakit geçirmek zorunda kalan çiftler içlerinde bulunan olumsuz enerjiyi dışarıda vakit geçirerek, sosyalleşerek ya da alıştıkları şekilde atamadıklarından yaşadıkları stresi, olumsuzlukları, depresif ruh halleri gibi durumlarını birbirlerine yansıtmışlardır. Bu durum eşlerin birbirine zarar vermesini ve dolasıyla anlaşmazlıkları beraberinde getirmiştir.
2- Maddi Zorluklar Evlilikleri Zorluyor COVID-19 krizi boyunca iyi iletişimi sürdürebilen, birbirlerine destek veren ve duyarlı olabilen çiftler, muhtemelen bir arada kalacak ve zor dönemi atlattıkları içindaha bağlı hissedecekler. Bununla birlikte, iletişim kurmakta ve birbirlerini etkili bir şekilde desteklemekte zorluk çeken çiftler, daha az mutlu hissedecektir ve muhtemelen ayrılma veya boşanma olasılıkları daha yüksek olacaktır. Aynı zamanda yoksul ve düşük gelirli çiftler, daha büyük kayıplar ve zorluklar yaşama olasılıkları daha yüksek olduğu için, evlilikte sıkıntı ve dağılma açısından daha yüksek risk altındadırlar. Bilimsel verilere göre COVİD-19 dönemi öncesinde de düşük gelirli çiftler daha çok ayrılma eğiliminde oluyor. Sonuç olarak, pandemi öncesi evliliklerin kalitesipandemi döneminde de test ediliyor.
3- Sosyal İzolasyon Aile Bağlarını Zayıflatıyor Sosyal mesafe ve evde kalma, COVID-19'un bulaşmasını azaltmak için kilit noktalardan bir tanesidir ancak bu korumalar çiftlerin ve ailelerin ziyaret rutinlerini etkiliyor. Çiftler normalde birbirlerinin ailelerini ziyaret ederken, bu dönemde ailelere ziyarete az gidiliyor ya da hiç gidilmiyor. Bu durum da çiftlerin aile bağları, aile değerleri gibi konularda zayıflıklara yol açabiliyor.
4- Dış Stres Faktörü Evde Öfkeye Dönüşüyor Pandemi süreci bir dış faktör stresi olduğundan dolayı bu durum genellikle ev içine yansıtılıyor. Ev içinde çiftler bunu genellikle normal duygu yansıtması şeklinde yapamadıklarından stres öfkeye dönüşüyor ve çiftler arasında bir yıkıma dönüşüyor. Aslında öfkenin altında yatan sorun gergin bir ruh hali ve stres olarak karşımıza çıkıyor. Bu tarz durumlarda çiftler stresi ifade ederek, korkuları dile getirerek ve gerginlikleri açık bir şekilde anlatara duyguların olumlu bir şekilde yansıtılmasını sağlayabilirler. Bu sağlıklı olan psikolojik duygu aktarımıdır.
5- Pandemi Süreci Çiftler Arasındaki Cinsel Çekimi Öldürüyor Evlilikleri ayakta tutan en önemli faktörlerden biri de cinsel yaşantılardır. Evlilik sürecinde cinsel yaşantılar keyifli ve tatmin edici geçebilirse evlilikler de o kadar güçlü hale gelebiliyor. Cinsellik, yenilenebilen cinsel enerji varlığında daha istekli ve tutkulu yaşanır. Fakat pandemi sürecinde bu enerji düşebiliyor. Bu enerjiyi olumsuz etkileyen faktörlerden biri stres olsa da farklı sorunlar da bu enerjiyi olumsuz etkileyebilir. Yenilenebilen cinsel enerjinin olması için psikolojik rahatlama oldukça önemlidir. Pandemiden önce sıradan bir günde çiftler farklı ortamlarda bulunuyor, birbirlerinden bir süre ile uzak kalıyor ve farklı aktivitelerle eşler sosyalleşme ve rahatlama sürecine giriyorlardı. Fakat pandemiden sonra sürekli birlikte evde vakit geçirme, sosyalleşememe, farklı insanlarla iletişime geçememe insanları tüm bu rahatlama süreçlerinden mahrum bırakıyor. Bu Dönemde Evliliğinizin Kötü Etkilenmemesi İçin Ne Yapılabilir? Dış etkenlerin neden olduğu olumsuz durumlarda olumsuz ve yıkıcı tepkiler vermek yerine olumlu ve yapıcı tepkiler verilmesi gerekir.
Çiftler:
- Ara sıra yapılan eleştirel ifadeleri görmezden gelerek
- İncitici davranışları affederek
- Eşin bakış açısını benimseyerek
- Suçlama, düşmanlık, aşağılama gibi ifadelerinden kaçınarak
- Başarılı evlilikler için tipik olan şekillerde iletişim kurarak bu pandemi döneminde evliliklerini istedikleri gibi yürütebilirler
Evlilikler aynı zamanda, birlikte eğlenceli aktiviteler yapıldığında, samimiyeti ve yakınlığı artıran olumlu deneyimler ve anılar paylaşıldığında da güçlü bir şekilde yürür. Dipnot: Bu davranış modellerini eşlerden her ikisinin de benimsemesi gerekir.
Yazan : Klinik Psikolog Ahmet Metehan Er - Pandemi evlilik sorunları - Eş Terapisi
Karşıyaka Eş Terapisi ve Karşıyaka Aile Danışmanlığı Randevusu için : +90 552 418 60 61 bize ulaşın !