WhatsApp İletişim

panik atak nedir


PANİK ATAK NEDİR?

Mental bozuklukların tanısal ve istatistiksel kılavuzuna göre panik atak tanımlaması şu şekildedir: Ani başlayan ve dakikalar içerisinde zirveye ulaşan yoğun korku ve rahatsızlık hissi. Bu tanım ile birlikte panik atağın neye benzediğini gözümüzde biraz canlandırabildik belki ama bu atakların incelenmesi gereken birçok açı var. Örneğin panik atak deneyimi yaşayan insanlar nasıl hissederler? Atak sırasında nasıl davranmak gerekir? Peki bu durumun üstesinden gelmek mümkün müdür? Şimdi bu sorular üzerine biraz konuşalım.

Panik atağın en belirgin özelliklerinden biri genellikle büyük bir tehlike içermeyen, belirgin bir sebep göremediğimiz durumlarda karşılaşmamızdır. Atak anı seni korkutabilir ve sağlığını tehlikede hissetmene sebep olabilir. Çünkü ani tuvalet ihtiyacı, bulantı, baş dönmesi, titreme, göğüste ağrı, ateş basması, terleme, üşüme, boğulma hissi gibi semptomlar gösterebilirsin. Atak anında bahsettiğim semptomlardan en az dört tanesini aynı anda hissedersin. Eğer kendinde daha azını gözlemliyorsan kısıtlı panik atak geçiriyor olabilirsin. Geçirilen panik atakların süresi ise kişiden kişiye göre farklılık gösterebilir. Bazı insanlar daha kısa süreli atak geçirirken bazıları daha uzun bir süreç yaşayabilir. İnsanların çoğu yaşamları boyunca birkaç defa panik atak yaşarlar, fakat sürekli tekrarlanan ataklara sahipsen panik bozukluğunun olduğundan bahsedebiliriz. Panik bozukluk, panik atakla ilişkili bir ruhsal rahatsızlıktır. Tekrar eden panik ataklarının yaşattığı yıpratıcı durum, atakların tekrar geleceğine dair endişeli bekleyişin oluşturduğu ortam, kaygı bozukluğu oluşturur. Az önce bahsettiğim semptomların yaşanması da ölme veya zarar görme kaygısı hissetmene sebep olabilir. Bunun gibi sebepler yaşam kaliteni de etkileyecektir. İçerisinde bulunduğun zor durumdan kurtulmak adına teşhis almak ve tedavi görmek çok önemlidir.


Panik atağın ve panik bozukluğun ne olduğundan bahsettik. Peki tanı konulma aşaması ve tedavi süreci nasıl ilerler? Biraz da buna bakalım. Panik atak tanısının konulması için geçerli olan bir laboratuvar testi yoktur, fakat atakların fizyolojik bir takım problemlerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için bir hekim kontrolünden geçmen istenebilir. Panik atak tanısı uzman bir psikolog tarafından konulabilir. Görüştüğün psikolog ile deneyimlerin hakkında paylaşımda bulunman, tıbbi geçmişinin incelenmesi gibi durumları içeren bir süreç sonunda tanı alma aşaması tamamlanmış olur.

Yaşadığın ataklar senin için zor ve yorucu olabilir. Fakat tedavisi olan bir problem olduğunu bilerek yola çıkman kendini daha iyi hissetmene yardımcı olacaktır. Panik bozukluk tedavi ile birlikte tam iyileşme sağlanabilen bir durum olmakla beraber, tıbbi yardım alınmadığı durumlarda başka sorunlara da yol açabilir. Örneğin atak geçirdiğin mekanlardan ve kalabalıktan kaçınma, atak geçirme endişesi ile birlikte gelen kaygı bozukluğu bunlardan birkaçıdır. Tedavi aşamasının ana hatlarını ise psikolojik tedavi ve ilaç tedavisi oluşturur. Terapi ve ilaç tedavisi birlikte ilerletilebileceği gibi sadece biri ile de devam etme yoluna da gidilebilir. Terapistine semptomlarını, atak sırasındaki hislerini ve düşüncelerini anlatman önemlidir. Terapist sakin kalmana yardım edecek teknikleri öğrenmen ve atakların giderek azalması için tedavide önemli bir kısmı oluşturur. Atakların oluşturduğu tahribatın artışa geçmemesi ve azalarak yok olmaları için destek alman çok önemlidir.



Lütfen Bekleyin