SINAV KAYGISININ ÜSTESİNDEN GELMEK İÇİN 6 ADIM
Sınavlar yaklaştıkça, özellikle de uzun zamandır beklediğin ve senin için öneminin büyük olduğunu düşündüğün bir sınavına az kaldıysa, kendini kaygılı hissetmen ve bu konuda düşünmeye yoğunlaşman normal bir durumdur. Bu noktada önemli olan konu ise hissettiğin kaygının düzeyidir. Az miktarda hissedilen kaygı, motivasyonu arttıran ve çalışma düzeyinin daha üst seviyelere ulaşmasını sağlayan bir duygu olabilir. Fakat hissedilen yoğun kaygı, negatif etkilere sebebiyet verip başarının düşmesine yol açabilir. Yoğun kaygının oluşmasında gelecekle ilgili düşüncelerin fazla olması, belirsizlik, aile ve çevrenin baskıcı tutumu, öğretmenlerin ders konusundaki bazı tutumları etkili olabilir. Kendini sık sık başkalarıyla ve onların çalışma düzeyleriyle karşılaştırman, veya ebeveynlerinin yaşıtların ile ya da kardeşlerin ile seni kıyaslaması, yarışa tabi tutması durumu da kaygının üst düzeylere çıkmasında etkili unsurlardır. Bu nedenle çevrendekilerle mümkün olduğunca kendini nasıl hissettiğin konusunda paylaşımda bulunman, birbirinizi anlamanızı ve tepkilerinizi düzenlemenize yardımcı olabilir. Yaşadığın yüksek kaygının temelinde bulunabilecek olan nedenlerden bahsettiğimize göre şimdi konuya kaygının üstesinden gelmek için neler yapabileceğimize bakarak devam edelim.
Hissettiğin yoğun duyguların etkisini ruhsal yapında görmenle birlikte, bedenin üzerinde de etkilerini gözlemleyebilirsin. Stres altında kaldığın süreç uzadıkça, stres düzeyinde artış olabilir ve bu hislere maruz kaldığın dönem senin için daha fazla yıpratıcı bir hale gelebilir. Kan basıncında yükselme veya düşme, gastrointestinal problemler, yeme bozukluğu, saçlarda dökülme gibi sorunlar yaşayabilirsin. Beraberinde sağlık sorunlarını da getiren bu durum için destek alman önemlidir.
Sınav kaygısıyla başa çıkmak için uygulayabileceğin adımlar:
1)Gireceğin sınava zamanında ve yeteri kadar hazırlanmış olmak, kendine olan güvenini arttıracağı için üzerindeki baskıyı da azaltmaya yardımcı olabilir.
2)Sınava girmeden önce dinlenmiş olman, kendini iyi hissetmeni sağlayan rutinlerini gerçekleştirmen ve uykunu almış olman önemlidir.
3)Hedeflerinde gerçekçi olmak ve gerçekçi olmayan düşüncelerini sorgulayarak yeniden değerlendirmek iyi gelebilir.
4)Belirsizlikleri azaltmak ve gitmek istediğin yolu netleştirmek kaygını azaltman için yardımcı olabilir.
5)Gevşeme egzersizleri, doğru beslenme düzeni ve nefes alma teknikleri ile kendini daha iyi hissedebilirsin.
6)Yaşadıklarını ve hissettiğin kaygıyı baskılamaya çalışmak yerine onu kabullenip baş etmeye çalışmak ve destek almak süreci daha hafif geçirmende yardımcı olabilir.
Şimdi konuya biraz da ebeveynler açısından yaklaşalım. Sınav kaygısını yenme konusunun bir diğer açısını da aileler oluşturur ve ailenin tutumu çok öenmlidir. Sınava hazırlanan bir çocuğun varsa, ebeveyn olarak yapabileceğin bazı şeyler ile çocuğun kaygı düzeyinin azalmasını sağlayabilir ve her koşulda onu desteklediğini hissettirebilirsin. Ebeveyn olarak sınavın senin için ne ifade ettiğini çocuğuna aktarmak önemlidir fakat bunu yaparken önceliğinin çocuğunun kendisi olduğunu göstermek gerekir. Farkında olmadan sınav konusundaki kaygını çocuğa aktarmak, onun kendini daha kötü hissetmesine yol açabilir. Bu nedenle sağlıklı bir iletişim kurarak duygularınızı ve düşüncelerinizi tartışmak, belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve desteğini belli etmek önemlidir.
Sınav kaygısını ortadan kaldırmak için ebeveynlerin uygulayabileceği şeyler:
1)Sınavın işlevinin bilgilerin test edilmesi olduğu ve çocuğun kendini kanıtlama aracı olmadığını ifade ederek, sınavın hayatındaki bir basamak konumunda bulunduğu üzerine konuşmak.
2)Geleceği ile ilgili kararlarında ona destek olduğunu hissettirerek sorumluluğu çocuğa bırakmak.
3)Çocuğu başkalarıyla kıyaslamamak.
4)Çocuğun yaşadığı kaygıları ve duygularını paylaşmak, hisleri üzerine rahatça konuşabileceği bir ilişki kurmak.
5)Evde olağandışı bir durum olduğunu hissettirecek davranışlardan kaçınmak.
6)Çocuk, yaşadığı kaygılı dönemin üstesinden gelmekte zorlanıyorsa profesyonel bir destek alması için yönlendirmek sağlıklı olacaktır.