Klinik psikolog, uzman klinik psikolog, uzman psikolog gibi bir çok kavram bizde kafa karışıklığına yol açıyor. Ben de bu kavramların neler olduğunu ve ne anlam ifade ettiklerini anlatmak için bir yazı hazırlıyorum.
Öncelikle bir psikolog 4 yıllık lisans psikoloji eğitimi alır. Sonrasında uzmanlık istiyorsa 4 yıllık lisans eğitiminin ardından 2 yıllık yüksek lisans yapması gerekir. Psikoloji üzerine herhangi bir dalda 2 yıllık yüksek lisans yapması onu uzman psikolog yapar fakat yüksek lisansını klinik psikoloji üzerine yapmadıysa uzman klinik psikolog unvanını alamaz. Yani ‘Uzman Klinik Psikolog’ unvanını taşıyan kişi klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapması gerekir.
Uzman klinik psikologlar tüm eğitimleri boyunca çocuk, ergen ve yetişkinlerde görülen tüm psikolojik hastalıklar ve onlara uygulanan tedavi-terapi teknikleri konusunda detaylı eğitimlerden geçerler. Fakat farklı dallarda yüksek lisans yapan psikologlar psikolojik hastalıklarla mücadele konusunda eğitim görmez. Örneğin; endüstri psikolojisi üzerine yüksek lisans yapan psikolog da uzman psikolog olarak görülür fakat terapi uygulama eğitimi almazlar.
Bu nedenle terapi yapma yetkisi ve yeterliliği olan psikologlar uzman klinik psikologlardır. Bir psikolojik hastalığa karşı nasıl yaklaşılacağını, hangi tekniklerin nerede uygulanacağını, danışanın karakter yapısını, o karakter yapısına uygun tekniklerin nasıl kullanacağını çok iyi bilir. İlaç reçete etmezler. İlaç yazma ve tanı koyma görevi psikiyatrlara aittir.
Uzman klinik psikologlar uyguladıkları terapi tekniklerinde geçerliliği ve güvenirliliği kanıtlanmış teknikleri kullanırlar. Bu teknikler, danışana en hızlı sürede en yüksek faydayı sağlayan teknikler olarak bilinmektedir. Güvenirliği olmayan geçersiz bir teknik kullanmamaktadırlar.
Çevrenizde psikolog olarak farklı birçok kavram dolaşıyor olsa da sizin ya da ailenizin ruh sağlığını emanet ettiğiniz kişinin eğitimlerini mutlaka sorgulayın. Örneğin kendisine hipnoterapist diyen bir kişinin psikoloji lisans eğitimi bile olmayabilir. Aldıkları bazı eğitimlerle kendilerine terapist unvanını koyabilirler. Fakat yeterli psikoloji eğitimleri olmadığından insanlara zarar verebilirler. Bu nedenle terapi almadan önce psikoloğunuzun güvenirliliğiyle ilgili ona sorular sorun.