Madde Bağımlılığı

Madde bağımlılığı, vücudun temel işlevlerinin bozulmasına yol açan maddelerin kullanılması ve vücuda zarar vermesine rağmen bu maddelerin kullanımına devam edilmesi olarak açıklanmaktadır. Madde kullanımı ilk başlarda az olsa da zamanla madde kullanım sıklığı ve dozu artar.

Aşağıdakilerden sadece 3'ünün 12 aylık bir süre içerisinde görüldüğü kişi bağımlıdır.

  • Kullanılan madde miktarının sorunlara rağmen giderek artırılması
  • Bırakma çabalarının boşa çıkması.
  • Maddeyi sağlamak, kullanmak veya bırakmak için çok fazla zaman harcanması.
  • Sosyal, mesleki ve kişisel etkinliklerin azaltılması veya bırakılması

Madde bağımlılığı oluşturan uyuşturucu maddelerinin her birinin farklı kimyasal özellikleri bulunmaktadır. Bu sebeple her bir maddenin etki ettiği mekanizmalar farklılık gösterebilir. Bu maddelerin uzun süreli kullanımlarında ise oldukça ciddi zararlar söz konusu olabilir. Geçmeyen halüsinasyonlar, sürekli mide bulantısı, baş ağrısı, içe kapanma, isteksizlik gibi kalıcı etkiler söz konusu olabilir.

Madde bağımlılığı karşısında hem birey hem de ailenin yapması gerekenler:

  • Durumu kabullenip bir çözüm yolu için hem fikir olmak
  • Madde kullanan kişiyi suçlar şekilde konuşmadan, samimi ve inandırıcı bir şekilde iletişime geçmek
  • Hayal kırıklığı ve çaresizlik düşüncelerine takılmadan çözüm odaklı hareket edi
  • Öfkelenmeyin ve sakince süreci yönetin
  • Hayatın sonuymuş gibi davranmadan istikrarlı bir şekilde uzman desteği alın

Tedavi

Tedavi için yatılı psikiyatri merkezlerine ve psikiyatrlara başvurulabilir. Yatılı tedavi gerektiren bu süreçte kişiler 2-6 haftalık arındırma tedavisi alırlar. Bu tedaviden sonra en az 1 yıl kadar psikoterapi alınması, tedavinin kalıcılığını arttırır. Aynı zamanda bu süre zarfı içinde psikososyal etkinliklerde bulunulması kişi için olumlu birçok durum oluşturacaktır.

psikoloji   psikolog   uzman psikolog   psikiyatr   psikiyatır   psikolog doktor   psikiyatri   psikoterapi   ahmet metehan er   klinik psikolog   uzman klinik psikolog   psikolojik danışman   psikolojik destek   aile terapisti   aile terapisi   çift terapisi   çift sorunları   çocuk terapisi   çocuk ergen psikolojisi   depresyon   anksiyete   stres   kaygı   kaygı bozukluğu   stres bozukluğu   anksiyete bozukluğu   öfke   öfke kontrolü   bilinçaltı   bilinçdışı   istanbul   istanbul psikoloji   istanbul psikolog   izmir   izmir psikolog   izmir psikoloji   online terapi   terapi   psiko   cinsel işlev bozukluğu   erken boşalma   vajınusmus   cinsel isteksizlik   ereksiyon problemleri   site içindeki tüm yazı başlıkları(aldatma aldatılma   bipolar vb…)   psikolojik testler   psikolojik tedavi   bilinç   bodrum   muğla   bodrum psikoloji   bodrum psikolog bodrum psikiyatr   bodrum psikiyatri   asosyal   deli   delirmek   rahatsızlık   psikolojik deli   psikolojik hasta   psikolojik takıntı   pisikolog   pisikoloji   pisikiyatri   pisikiyatır   iyi değilim   kötü hissetmek   yaşam koçu   hayat koçu   aile koçu   psikoloji koçu   motivasyon   korku   korkmak   ağlamak   sürekli ağlamak   baş ağrısı neden olur   baş ağrıları   somatizasyon   yalnızlık   hareketsizlik   enerji düşüklüğü   uykusuzluk   panik   paranoyak   çok düşünmek   birlikte olamama   heyecan   dikkatsizlik   unutkanlık   titizlik   müthiş psikoloji   psikoloji sıralama   psikoloji taban puanları   hayır diyebilme   psikoloji puanları